Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Голямата болка на момичето от локума
Автор: Екип Varna24.bg 12:57 / 18.02.2021Коментари (0)1190
В бедност минават старините на една от най-известните българки – девойката от кутията на локума и хилядите рекламни материали на социалистическа България, които бяха украсени от нейния лик. Днес Цонка Димитрова продължава да живее със съпруга си в родното си село Каравелово, Пловдивско, и всеки месец двамата минават през един и същи кошмар – как да свържат двата края.

Оказва се, че Цонка от култовата снимка, на която бере рози в полята край селото си, сега взема пенсия от 275 лева. През годините е работила в завод на най-различни постове, макар да е завършила за хореограф и навремето да я искали в един от престижните ансамбли в Пловдив. Някогашното момиче от локума е пенсионерка от 2003 г. Още помнела, че ѝ идвало да се разплаче, когато излезли документите от НОИ и прочела, че я пенсионират с 98 лева за 38 години трудов стаж. С времето парите нараснали до 275 лева, но и цените се вдигнали.

"Срам ме е да кажа, че има месеци, в които караме с по 10-20 лева, защото платиш ток, платиш телефон, купиш лекарства и остава това. Ако не ги платиш сметките, идват, режат те. Не знам как се оправяме, ама се оправяме. Щом не съм тръгнала да прося и да вземам на вересия от магазина, макар че може и такива времена да дойдат… Побираме се в това, с което разполагаме. Най-лесно на този свят се взема заем, ама как се връща?“, споделя с тъга Цонка.

Най-голямата ѝ болка обаче не са мизерните пари, които взема за 38 години усърден труд, а това, че все още се чувства непризната и не е получила нито стотинка за това, че вече половин век ликът ѝ е върху опаковката на локума.

Въпросната снимка е направена през далечната 1963 г., когато, облечена в народна носия, младата каравеловка била заснета да бере рози в масивите до селото. После, без изобщо да подозира и без да ѝ искат разрешение, лицето ѝ се озовало върху кутийките с локума. Преди време, по съвет на свои близки, решила да си търси правата. Завела дело срещу производителя и поискала да ѝ изплатят сума, но до положителна за нея развръзка така и не се стигнало.

Милостиня Цонка и мъжът ѝ Димитър, с когато са заедно от ученици, не получават и когато преди 5 години къщата им изгоряла до основи. Вдигнали я пак сами, колкото могли. След огнената стихия обаче оцелели само две неща – иконата на Богородица и оригиналът на снимката на розоберачката Цонка, пише "Ретро".



Още по темата: общо новини по темата: 2879
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/480 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: