Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Само вегетарианска храна в училище. Каква е истинската причина?
Автор: Екип Varna24.bg 19:18 / 24.02.2021Коментари (0)1051
©
Бобена салата, за второ омлет с био-спанак и други зелении, полят със сос бешамел, накрая сирене и плодове – такова беше вчера единното меню, въведено в столовете на всички училища в Лион. Кметът на града Грегори Дусе разпореди в столовете да се сервира само вегетарианска храна, защото единното безмесно меню за всички училища улеснявало спазването на правилата по време на пандемията.

Превъзбуден обществен дебат

Ето как "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ коментира френското нововъведение: Когато един кмет нареди в училищните столове да се сервира само вегетарианска храна, не е за чудене, че избухва превъзбуден обществен дебат. Особено, когато това се случва в родината на най-великите "шефове“ и главни готвачи. Френската кухня неслучайно се радва на световна известност с такива свои блюда като Boef bourgignon ("Бьоф по бургундски“) и Coq au vin ("Петел с вино“).

Аргументацията на "зеления“ кмет на Лион сама по себе си звучи леко изкуствено. Защото в училищните столове изобщо няма нужда да се въвежда единно меню, само за да се спазват хигиенните ограничения, наложени заради пандемията. Цялата акция навежда на мисълта, че тук си имаме работа с един комунален политик със силна екологична мотивация, който се опитва да използва момента и да наложи в държавните училища рецептурник, спомагащ за опазването на климата.

Стратегията му не изглежда особено умна. Храната в училищните столове и в Германия се превърна в полесражение на нови светогледни конфликти, които биха могли да внесат тежък разлом в обществото. Както е известно, става дума за опазването на климата (защото консумацията на месо води до отделянето на повече емисии с въглероден двуокис - бел.ред.), но и за съобразяване с учениците от мюсюлманското вероизповедание - заради свинското месо.

На обществото не бива да се налагат малцинствени позиции

Обаче училищата, както много други обществени институции, са твърде неподходящо място за опитите да бъдат налагани малцинствени позиции на цялото общество. В нито една европейска страна няма да възникне мнозинство, което да се храни вегетариански или вегански.

По отношение на опазването на климата това може би не е идеалното развитие на нещата, но то трябва да се уважава, когато живеем в демокрация. С подобни главоломни акции зелените предводители на културната битка само хвърлят избирателите в обятията на крайната десница.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: