Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Само във Varna24.bg: Д-р Бацелова за коронавируса и ваксинирането
Автор: Диана Бикова 17:32 / 01.03.2021Коментари (0)1529
© Plovdiv24.bg
Забавянето на ваксинирането е поради независещи от нас причини - технологичния процес, производството, търсенето и желанието на други държави също да ваксинират. Това заяви в интервю за Varna24.bg д-р Христиана Бацелова, специалист по имунология на инфекциозните болести в УМБАЛ "Свети Георги“ -  Пловдив. Тя е първият лекар, който си постави ваксина срещу Covid-19 в града ни още на 27 декември 2020 г.

У нас има все повече желаещи да се ваксинират. "Ако се сравняваме с Израел - много сме изостанали, но ако се сравняваме с държава като Швейцария - сме много пред тях, тъй като нещата там се случват много по-бавно" - направи сравнение д-р Бацелова. Медиците се надяват, че чрез зелените коридори ще бъдат обхванати все повече и повече хора.

В интервюто епидемиологът обяснява разликата между трите основни ваксини. Ваксините на "Пфайзер/Бионтех" и на "Модерна" представляват липидни наночастици, в които се съдържа РНК. Ваксината на "Астра Зенека" е векторна, нерепликираща и вирусът е така модифициран, че да не може да се размножава в нашите клетки. И трите ваксини са с еднакво доказан профил и ефективността им е много добра. 

Човешкото ДНК не може лесно да се промени, коментира д-р Бацелова. "Това са ваксини, чиито технологии се разработват от десетилетия, доказана е безопасността им и хората не трябва да се притесняват" - категорична е тя. Специално за продукта на "Астра Зенека" всеки момент се очакват още данни по отношение на лицата над 65 години, като става въпрос не за безопасността, а за ефикасността. Причината е разликата в работата на имунната система на лице над 75 и над 85 г. и при млад човек на 20 години. Д-р Бацелова подчерта, че същата ваксина във Великобритания се доказа като ефективна и безопасна сред възрастните в организираните колективи, в които те живеят.

И трите ваксини са с над 60% ефективност, което в условията на пандемия е изключително важно. Всяка от тях ще окаже влияние върху ограничаване разпространението на заболяването. "Астра Зенека" в 100 процента предотвратява тежките усложнения, хоспитализацията и смърт от Covid-19.

Д-р Бацелова обяснява защо срещу морбили или варицела е необходима само една ваксинална доза, за да се изгради траен пожинен имунитет, а срещу коронавируса е възможно да се ваксинираме всяка година. Причината е в различните микроорганизми, патогени, които се съдържат във вируса.

В някои случаи след ваксиниране се проявяват постваксинални реакции, които отшумяват до 3 дни - отпадналост, повишаване на температура, но това е нормално. Немалко са случаите, когато преболедували нямат антитела и се налага да се ваксинират. Все още има много въпросителни около пост ковид-19 имунитета, но препоръките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията CDC са да се поставят ваксинални дози и на преболедувалите. 

На въпрос кога ще отшуми епидемията, д-р Бацелова отговори, че колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо нещата би трябвало да започнат да успокояват, но пак трябва да продължаваме да спазваме много стриктно мерките.

"Надяваме се, че към лятото ще има период на успокоение и за лекарите, и за населението. Важно е да можем да ваксинираме и по-малките деца под 16 г., преди началото на учебната година, ако "Пфайзер", Модерна" и "Астра Зенека" определят ваксините си като ефективни и безопасни и за децата. Важно е да бъдат ваксинирани и те, защото когато се натрупат много преболедували и много ваксинирани в горните възрастови групи, вирусът ще се измести към незащитените и това в случая ще бъдат най-вероятно децата" - коментира епидемиологът.

Според д-р Бацелова, за ликвидация на заболяването на този етап е рано да се говори. Елиминацията вероятно ще стане в далечното бъдеще. 

Хората с хронични заболявания могат да се ваксинират. Единственото трайно противопоказание на трите ваксини е да се прояви алергична реакция към някоя от съставките. 

Д-р Бацелова допълни, че специалистите имунолози са скептични към хранителните добавки, които се приемат за засилване на имунитета. 

Цялото интервю с д-р Христиана Бацелова гледайте в прикаченото видео!




Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: