Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вигенин: Еврофондовете за България са спирани за нарушения, извършени от правителствата на Борисов
Автор: Екип Varna24.bg 19:17 / 01.03.2021Коментари (0)1213
©
"Хубаво е да се ремонтират манастирите, но да се нарушават Божиите заповеди по принцип и още повече на едно свято място, а именно - да се лъже, не е добре", каза в предаването "Нещо повече" по БНР заместник-председателят на БСП и водач на Ямболската листа за парламентарните избори Кристиан Вигенин по повод коментара на премиера Бойко Борисов, направен при посещението му в Пещерския манастир, че "ако дойдат БСП на власт, еврофондовете заминават".

"Последните два пъти, когато са спирани средства по европейските програми е било за нарушения, направени по времето на правителството на Бойко Борисов. Когато през 2013 г. временно беше спряна оперативна програма "Околна среда", то беше заради нарушения в системата на контрола на обществените поръчки, извършени в периода 2010-2013 г. - при първото правителство на Бойко Борисов. Когато през 2017 г. временно беше спряна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", то беше заради слабости в управлението на програма в периода 2014-2016 г. - по времето на второто правителство на Борисов", посочи Вигенин.

"Борисов, обикаляйки магистралите и показвайки ремонтирана инфраструктура, не трябва да забравя, че това не са лични негови средства, а европейски средства, които той има възможността да показва сега как са похарчени, благодарение и на БСП", обърна внимание социалистът. Той припомни, че процесът на присъединяване на България е започнал с правителството на БСП през 1996 г., когато е внесена молбата за членство и официално България се е присъединила към ЕС през 2007 г. - отново по времето на правителство на БСП.

Кристиан Вигенин се позова на последното изследване на "Центъра за изследване на демокрацията", според което злоупотребите с еврофондове в България, преди всичко при управлението на ГЕРБ, които почти без прекъсване управляват от 2009 г., възлизат годишно между 5% и 15% от общия размер на тези средства. "Тези средства са съизмерими със средствата, които се въртят в сектори на организираната престъпност като трафик на хора, на наркотици и на незаконната търговия с горива. Това означава, че са нанесени потенциални вреди между 1 млрд. и 3,5 млрд. лв.", обясни Вигенин.

 Коментирайки начина на инвестиране на европейските средства от ГЕРБ, Вигенин даде пример с кохезионната политика - политиката, чрез която България трябва да се приближи до средноевропейските равнища.

"След  10 години не само, че не са намалели различията при толкова инвестирани милиарди, а първо, България още повече се е отдалечила от Европейския съюз и второ, вътре в България по-бедните региони изостават още повече от по-богатите. Това означава, че има нещо дълбоко сбъркано в начина, по който се усвояват тези средства", категоричен е Кристиан Вигенин.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: