Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За бремето на пост-COVID синдрома има лек
Автор: Екип Varna24.bg 12:54 / 04.03.2021Коментари (0)1745
©
Заразявате се с COVID-19, имате щастието да прескочите трапа, дори оздравявате, но нещо не е както преди. Отново търсите медицинска помощ и лекарите ви изненадват с нова диагноза - пост-COVID синдром или "персистиращ“ COVID. Питате се: "Този ужас няма ли край?“ и се чудите какво ще правите?

Единствената амбулаторна кардио-пулмонарна рехабилитация у нас се провежда в Медицински център по рехабилитация и спортна медицина или по известен като бившия Спортен диспансер в Пловдив.

Става въпрос за комплексна пост-COVID рехабилитационна програма, в която участват кардиолози, пулмолози, лекари по физикална медицина и рехабилитация, диетолози, а при необходимост се включват психолози или психиатри. В зависимост от тежестта на състоянието на пациентите програмата е с продължителност 10 и 20 дни, посочи пулмологът д-р Димитрина Стоянова.

Индивидуалната и обществена значимост на пост-COVID синдрома е значителна и се налага навременно откриване на случаите, насочване към съответни специалисти и рехабилитация.

Опитът ни до момента показва, че при пациенти с персистиращи оплаквания след преболедуване от COVID-19 инфекция, дори и при леки форми на заболяването, е необходимо да бъдат консултирани с пулмолог и кардиолог, за да бъдат извършени съответните изследвания за оценка на дихателна и сърдечна функция.

При пациентите с пост-COVID синдром често дори елементарни ежедневни дейности създават трудност, което води до непълноценна грижа за тях самите и семействата им, и от друга страна, индиректно натоварва здравната система и обществото, каза д-р Стоянова.

"Имаме и първите положителни отзиви на преминали стандартната процедура по физиотерапия и кинезитерапия, които са изключително доволни. Сред тях е 45-годишна пловдивчанка, прекарала инфекцията средно тежко през декември 2020 г. След проведената терапия в центъра лекуващият пулмолог останал възхитен от напредъка във възстановяването, както и от бързия процес на нормализиране функцията на белите дробове", каза д-р Стоянова.

Основни прояви на "персистиращ“ COVID:

COVID-19 инфекцията е вирусно заболяване, чиито негативни ефекти върху организма не се ограничават само в периода на остро боледуване, който варира като продължителност и изразеност на симптомите, но могат да продължат седмици и месеци след така нареченото "оздравяване“. Бавните темпове на възвръщане на организма към състоянието му преди болестта, наложиха въвеждането на термина пост-COVID синдром или "персистиращ“ коронавирус. Този феномен на продължителни остатъчни симптоми се наблюдава и при епидемията през 2002-2003 г., причинена от родствен на COVID-19 коронавирус.

Пост-COVID синдромът съчетава белези и симптоми, които възникват по време или след инфекция, определена като COVID-19 инфекция, и продължават повече от 12 седмици и не могат да се обяснят с друго алтернативно състояние. Наблюдава се и при преболедувалите с леки симптоми или дори при тези с изначално отрицателни тестове за детекция на вируса в назофаринкса.

- дихателна система - често в кабинета на личния лекар или специалиста преболедувалите пациенти, дори и тези след лека форма съобщават за лесна, понякога екстремна умора при физически усилия, дори задух, нужда често по време на дейности да вдишват дълбоко, за да доставят достатъчно въздух в белите дробове, както и дискомфорт в гърдите, тежест, непълноценно вдишване, дишане не с пълен обем и т.н., често персистира дълго време кашлица, която трудно се повлиява от симптоматици, затруднява ежедневието.

- сърце и кръвоносни съдове - както при пациенти с предшестваща сърдечна патология, така и при липса на такава се наблюдават умора, сърцебиене, гръдна болка, прескачания, високо кръвно налягане, отоци.

- нервна система - главоболие, обърканост, забавено мислене, замаяност, размазано или влошено зрение, невъзможност за съсредоточаване и фокусиране на вниманието, проблеми с паметта, безсъние, стрелкащи болки по хода на междуребрените и нервите на крайниците, слабост и болки в мускулите, липса на вкус и обоняние.

- гастроинтестинална система - гадене, дискомфорт и тежест в корема, липса на апетит, гастритни оплаквания, диария, трудно връщане към нормална диета.

- други - продължаващи спорадични температури, болки в гърлото, чувство за залепнал секрет на гърлото, обриви.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: