Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Имунолог разсeя няколко мита за антителата
Автор: Екип Varna24.bg 11:43 / 09.03.2021Коментари (0)1401
©
В какви случаи е необходимо да се измери броят на антителата и дали този показател е важен за защита срещу коронавирусна инфекция, каза за радио “Спутник“ Владислав Жемчугов, доктор на медицинските науки, имунолог, специалист по особено опасни инфекции, съобщава РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

Според него, определено няма смисъл да се открива титърът на антителата към SARS-CoV-2 в организма веднага след ваксинация или заболяване.

"След ваксинацията изобщо няма смисъл да се измерва титърът на антителата, така или иначе няма да повлияе по никакъв начин, има имунен отговор, все още има защита и не може да се засили по никакъв начин“, каза имунологът.

В този случай количествените показатели, свързани с антителата, не дават представа за степента на защита на организма, обясни той. След като се появят антителата, това означава, че се е формирал имунният отговор. В крайна сметка имунната система се състои от много компоненти, има хиляди от тях и съотношението между тях е много индивидуално за всеки човек, добави Владислав Жемчугов.

Количеството антитела, произведени в организма след ваксинация или след заболяване, неизбежно намалява с времето. Въпреки това човекът все още остава под закрила, сигурен е имунологът.

Според Владислав Жемчугов няма да навреди да се измери количеството на антителата, ако човек планира да бъде ваксиниран след заболяване. Ако човек е имал COVID-19 преди не повече от шест месеца, можете да видите какъв е титърът на антителата.

"Ако има антитела и човек знае, че е болен в рамките на шест месеца, тогава ваксинацията не е необходима", каза имунологът.

Когато се оценява количеството антитела, е необходимо да се вземат предвид особеностите на тестовите системи, каза той. В днешно време се използват доста видове от тях, като се започне от хроматографски, като тестове за бременност и завърши със строги количествени тестове за отделни антигени.

Ако човек е бил болен преди около година и неговият титър на антителата е нисък, тогава може да се извърши единична ваксинация, посъветва Владислав Жемчугов.

"Ако има антитела, т.е. човек е болен, препоръчително е да се ваксинира веднъж, но ако човек вярва, че има малко антитела и се притеснява от това. Еднократна ваксинация с всяка ваксина ще бъде достатъчна, за да активира клетъчната спомен. 

Това е, ако човек е бил болен преди около година.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: