Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
OpenLux: Медиен бос на bTV продал на медиен бос на Nova вила на Лазурния бряг
Автор: Екип Varna24.bg 22:37 / 22.03.2021Коментари (0)1995
©
Членът на Надзорния съвет на бТВ Красимир Гергов и новият собственик на Нова ТВ Драган Шолак са в имотни отношения през люксембургска фирма, показва анализът на документи от OpenLux. Става дума за недостроената “Вила Апсарас", която се намира на първа линия в луксозния френски курорт Сен-Тропе. Собственик на вилата е люксембургската компания Aclepios SA. В края на 2020 г. Гергов продава на Шолак Aclepios и така Шолак придобива и вилата. 

Гергов е собственик на Aclepios до юли 2020 г. през друга фирма – Fractal Invest. S.A. сочат данните събрани от Le Monde и международния консорциум OCCRP от Регистъра на действителните собственици на Люксембург. В нейния баланс през 2018 г. е записана стойността на недвижим имот – 2.4 милиона евро. След прехвърлянето на Aclepios за неин краен собственик е деклариран Драган Шолак, който има сръбско и малтийско гражданство, и швейцарски адрес. 

Френската фирма SCI Apsaras се появява в баланса на Aclepios S.A. през 2016 г. Aclepios е собственик на 100% от акциите. Чрез нея е оформена собствеността на имота във Франция. Информация за сделката между Гергов и фирма на Шолак се открива и във Френския търговски регистър. 

SCI Residence Apsaras е била управлявана от Красимир Гергов, заедно с още няколко дружества за управление на недвижими имоти, регистрирани на един и същ адрес – голф клуб в Сен-Тропе. След сделката е назначен нов управител с български корени – Джени Диксън, която е родена в България, има финландско гражданство и адрес в офшорната дестинация Остров Ман.

Предмет на дейността на създадената през 2012 г. SCI Residence Apsaras е управлението на недвижим имот – Вила “Апсарас" в курорта Сен-Тропе.,  една от най-скъпите локации на Лазурния бряг. Теренът се намира на първа линия на крайбрежния булевард General Leclerc. През 2019 г. е получено разрешение вилата да бъде реконструирана и да бъде изграден басейн, който вече е нанесен в Кадастъра на Франция.

Гергов: “Пред медии говоря само за голф"

Потърсен през посредник, за да коментира имотните си отношения с “конкурента" Драган Шолак, Красимир Гергов върна лаконичен отговор: “Пред медии говоря само за голф".

Гергов управлява още няколко фирми във Франция, които са регистирани на адреса на голф-игрище в Сен-Тропе. В България той също притежава комплекс за голф на Черно море – “Трейшън клифс". Земята, на която той е изграден е получена чрез скандална заменка.

Освен като голфаджия, Красимир Гергов е известен като бивш щатен служител на Държавна сигурност (ДС и УБО), и има славата на много влиятелен фактор в рекламния сектор. В момента той е миноритарен акционер в бТВ и член на надзорния съвет на телевизията.

Драган Шолак е сръбски медиен бос, шеф на United Group, която в края на миналата година придоби Нова ТВ от Кирил Домусчиев. Покрай сделката той взе и вестниците на “айсберга на корупцията" Делян Пеевски.

И двете телевизии, които иначе се водят конкурентни, са известни с любезното си отношение към властимащите, отбягването на теми свързани с гафове, корупция и злоупотреби във властта, отстраняването на водещи телевизионни разследващи журналисти и елиминиране на острите публицистични предавания.

Този задружен проправителствен информационен фон поддръжан от бТВ и Нова проличава особено ярко в предизборния период, в който се намира страната.  Само преди дни бяхме свидетели на същинска инвазия на кадри на управляващите, които окупираха всички сутрешни блокове на телевизиите и се раздадоха в хвалби на властта под благосклонните кимания на водещите.

Близките офшорни отношения на Гергов и Шолак донякъде обясняват това единодушие, дърпащо страната към дъното на класациите за свобода на словото. Но само донякъде, пише "Биволъ".



Още по темата: общо новини по темата: 2879
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/480 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: