Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българските студенти отново призоваха: Намалете наемите с 50%, криза е!
Автор: Пламена Николова 16:24 / 31.03.2021Коментари (2)1607
©
В поредно писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев и до ректорите на висшите училища в страната, споделено с Varna24.bg, от ръководството на Националното представителство на студентските съвети в България настояват за по-ниски наеми в общежитията.

Публикуваме позицията на младите хора без редакторска намеса:

"В последната вече почти една година сме в ситуация на безпрецедентна епидемична обстановка в световен мащаб, която изправи цялото ни общество пред множество предизвикателства, с част от които не сме се сблъсквали никога преди. В хода на образователните и социални процеси бяха наложени редица ограничения, за да се опази здравето и живота на нас и на нашите близки.

Една от мерките, въведена през началото на календарната 2020 година, беше преминаването в дистанционна форма на обучение на студентите в цялата страна. За да предпазят себе си и своите близки, голяма част от учащите освободиха общежитията, обитавани от тях, за периода, който издадената към онзи момент заповед на министъра на здравеопазването обхваща. В хода на тези събития, в голяма част от висшите училища бе взето решение за намаляване наемите на студентските общежития, което намираме като навременна и необходима мярка, за да бъдат подпомогнати студентите и техните семейства.

Позовавайки се на тази практика и вземайки предвид Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г., Заповед № РД-01-718/18.12.2020 г. и Заповед № РД-01-173/18.03.2021  за въвеждането на противоепидемични мерки на територията на Република България, с които се преустановява присъственият учебен процес във висшите училища, ние от Националното представителство на студентските съвети апелираме отново за облекчение в сумата, която студентите заплащат като месечен наем.

През месеците февруари и март болшинството студенти не са обитавали своите общежития. Тенденцията ще остане без промяна и през месец април с оглед обстоятелството, че противоепидемичните мерки са удължени до края на месец април. Предвид създалата се ситуация, ние се обръщаме към Вас с предложение да бъдат предприети действия за намаляване с 50% наемите за общежития за месеците март и април за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които ползват студентско общежитие към висшите училища , както и тези, ползващи общежитията към "Студентски столове и общежития" ЕАД.

Мотивите ни за този апел са следните – на първо време, епидемиологичната обстановка в страната създаде затруднения за младите хора и техните семейства. Някои от тях останаха без работа или със силно занижени доходи. На следващо място, дистанционната форма на обучение създаде предпоставки за освобождаване на студентските общежития от болшинството студенти. Към момента по-голямата част от тях остават необитавани, а предвид идната дистанционна сесия, обстановката няма да бъде променена. Ето защо намаляването на наема за студентите би било жест на солидарност към студентската младеж и се явява необходимост от гледна точка на създалото се положение.

Поставени в условие на епидемична обстановка с неясен хоризонт, ние – представителите на студентите в Република България, смятаме, че обучаващите се във висшите училища имат право да ползват този вид облекчение, което е логично продължение на общите мерки, които се вземат от държавата.

Разчитаме на Вашата подкрепа към апела, отправен от нас, както и изразяваме надежда, че ще инициирате тази мярка в полза на българските студенти.

Оставаме на разположение за бъдещо сътрудничество и използваме случая да изразим удовлетвореността си от съвместната ни дейност по важни за студентите въпроси.

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на общите права и интереси на студентите, специализантите, докторантите и курсантите и се състои от председателите или делегирани представители на студентските съвети на висшите училища в България.

От създаването си НПСС се стреми да изгради активен диалог с държавните институции, отговарящи за политиката по отношение на висшето образование в страната".



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.04.2021 г.
0
 
 
Има една основна разлика в обстоятелствата от миналата година и сега ! През миналата година през месеците март и април беше установено извънредно положение в страната, а сега е епидемична обстановка ! Явно при извънредно положение могат да се намалят таксите, но при обстановка няма законово основание за това ! Но според мен е нужно да се направи в знак на солидарност и уважение към студентите !
0
 
 
Скъпи студенти ,наемите в по малките градове където има Университети са значително по ниски от Пловдив ,не се чувствайте длъжни да учите във втория по големина град в България !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: