Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Жечка Георгиева, ГЕРБ-СДС: Инициативата "Варна - град на знанието" е реално работеща
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 02.04.2021Коментари (0)3601
©
Инициативата на кмета Иван Портних "Варна–град на знанието“ с дигитализация, иновации и зелени решения,  в която някои се съмняваха, работи  много резултатно и е прекрасна. Дигитализацията се случва и това, което направи общината като първа крачка, е всяко дете в 9 училища в града да има устройство и да получи сериозна подготовка за модерно обучение.  Това каза в интервю за Дарик радио кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Жечка Георгиева, която е директор на Варненската търговска гимназия "Г.С.Раковски“ и преподавател с над 30-годишен стаж.

Тя посочи, че по така наречените иновации по  програмата на МОН са започнали  4-5 училища във Варна, но сега са много повече.  Става въпрос за нови методи на преподаване, които са интерактивни, интердисциплинари  и са проектно базирани, т.е. все нови неща, които мотивират много децата и учителите. 

"Що се отнася до зелените решения, тук е връзката с ВУЗ-овете, която започна преди години. Техническият и  Икономическият университет във Варна  правят прекрасни състезания с  децата  от целия град, които  се явяват отборно и дават уникални  идеи и приложими решения. Така че инициативата е страхотна и продължаваме да работим“, каза Георгиева.

"През последните четири години от управлението на ГЕРБ, освен двойно увеличение на учителските заплати, което е важно, но не основно, се инвестира в инфраструктура, която дава удобства и в същото време възпитава. Вече се води един диалог без императивен тон - с решения за проблемите. Инвестира се в СТЕМ-кабинети, професионални кабинети, в кабинети по химия и биология, базата се се подменя навсякъде", каза още Жечка Георгиева.  

Според нея най-важното е, че работи т.н. дуално обучение, започнало  в Професионалната гимназия по дървообработване с помощта на община Варна.

"Това е много ценна форма, която се прилага вече в 4 училища. Много фирми подават ръка и действително помагат.  През последните години се направи много за развитие на приобщаващото образование, обръща се внимание на ролята на родителите, които започват все повече да търсят училището като партньор. В програмата на ГЕРБ  отново е заложен изпреварващ темп на работните заплати на учителите – да се поддържа възнаграждение над 125% в сферата на средното образование и 140% във висшето образование над средната заплата в страната. Със заплащането преди години мъж  учител трудно издържаше  семейство, имахме по 1-2 кандидати, а в последните 2 лета по 30 кандидати за едно учителско място", посочи Жечка Георгиева.

Като директор на Варненската търговска гимназия тя припомни, че училището е обновено след голям основен ремонт, има нови кабинети, оборудвани с техника, а още от 2016 г. са изградени облачни технологии и имат електронен дневник. Тогава са били 50 училища в страната, а днес във всички училища се работи с модерни технологии.

"Това, което направи тази пандемия, е огромна взаимопомощ в цялата система. Още миналата година МОН направи платформа, с  която много помогна на професионалното образование, което е малко специфично и имаше по-малко ресурси. В трудните условия са уморени и учители, и ученици, но въпреки дългия работен ден, който се получава в онлайн обучението, няма го вече стресът, хората работят със сърце и осъзнават своята роля в момента", каза още кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: