Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (5)
Сашо Милев: Водната топка те изгражда физически и като личност
Автор: Екип Varna24.bg 10:04 / 17.09.2009Коментари (0)2025
© Ole-bg.com
90% от ватерполистите са висшисти, пари обаче не се печелят

 

Вратарят на варненския отбор по водна топка "Черно море 1948“ Александър Милев е роден на 8  февруари 1973 г. във Варна. В шести клас започва да се занимава с този спорт, като преди това е опитал други два - плуване и карате-киокушин. С родния си клуб печели два пъти първенството на България, а със "Славия“ има още пет шампионски титли, както и две купи. Учил е в "Климент Охридски“, след което завършва висше образование в специалност "Физика и математика“ в София.

Първият допир с водните спортове на Сашо е в ранната му ученическа възраст, когато се записва на плуване. "Баща ми е тренирал при Алекси Алексиев и е стигал до второ място на републиканско първенство – на 200 м гръб за младежи. Той ме заведе на басейна, където тренирах при Катя Несторова. След това се поотказах и една година бях при Коста Божилов в карате-киокушина. Всички мои приятели от Гръцката махалата, където живея, тренираха водна топка и м
© Ole-bg.com
е навиваха и мен. А аз отделните елементи от играта ги имах – можех да плувам и да трамбовам. Накрая вече в шести клас се предадох и оттам нататък се занимавам само с това“, разказва Милев.

36-годишният състезател е застанал на вратата още на първата тренировка и оттогава не я е напускал Дълги години наставник му е бил покойният вече Иван Попов. Сашо има и няколко гола, два от които са от дузпи в официален мач. Други два пък са от вратата му, когато издебва колегата си далеч от рамката.

Признава, че се чувства отлично във водата и е доволен от избора си да предпочете ватерпола като спорт. "Изгражда те като човек и личност. То това е и на късмет - да попаднеш на хора, на среда, на треньор, на преподавател. Ще си призная, че децата от махалата, които не се записаха на водна топка, не свършиха добре. Този спорт те прави изключително здрав физически. Пари не могат да се спечелят не само в България, ами и почти в целия свят. Има професионални ватерполисти, които прибират по 70 - 80 хиляди евро на сезон, но това са 10 - 20 души в целия свят“, категоричен е Сашо.

Той си е правил лична статистика, според която 90 процента от състезателите по водна топка са с висше образование и всеки се е реализирал като адвокат, инженер, доктор или бизнесмен. "Можем да обобщим, че водната топка е прекрасно хоби. Но е къртовски спорт, в който трябва много труд и работа, за да достигнеш нивото на отборите от бивша Югославия, Италия и Унгария, които са водещи“, смята варненският ватерполист.

Има над 20 мача за национала

За мъжкия национален отбор Александър Милев има около 20 мача като титулярен вратар и още толкова като втори страж. Преди това е бил във всички формации като титуляр в набор 1973, 1974 и 1975. За по-големите пък са го взимали за втори вратар.

"Не си правя някакви илюзии, че съм направил нещо голямо. Но се радвам, че съм избрал този спорт“, признава варненецът.

36-годишният ватерполист е убеден, че може да се състезава и до 45 години, но мисли лека -полека да отстъпва мястото си на по-младите. "Вече съм в залеза на спортната си
© Ole-bg.com
кариера.. Досега имам шест оттегляния, шест завръщания и шест бенефиса (смее се). Мисля в края на месеца да съм титулярен вратар в турнира за Купата на България. След това ще дам път на по-млади момчета като Велко и малкия Тони, в които има перспектива. Какъв е смисълът таланти на по 18, 20 години аз да ги задържам. Нека и те да се развиват“, откровен е вратарят.

Той е женен от четири години, като има две дечица – момче на 3,5 години и момиче на 2,5. Категоричен е, че смята първо да ги научи да плуват, след което ще ги остави сами да  изберат към какъв спорт да се насочат.

Пътували много по времето на Батето

 

Сашо Милев признава, че когато Иван Славков е бил шеф на Българския олимпийски комитет, водната топка е била сред привилегированите спортове. "Особено по социализма се пътуваше постоянно по чужбина. Батето отделяше много средства за нашия спорт, като в повечето случаи те обезпечаваха пътуванията. Ходили сме до Милано, Неапол, Париж и къде ли не. Голям кеф ми беше да се върна в 10-и клас с дънки Rifle и маратонки Adidas“, спомня си с усмивка Сашо.

В момента Милев вижда, че интересът към водната топка е много голям във Варна. "Преди градът ни имаше един отбор, с 13 места в него, за които се бориха 30 деца. Сега обаче се наблюдава бум на интерес към този спорт. Може би това е заради хубавия комплекс "Приморски“, който сам по себе си привлича хората. Басейнът е добре уреден с топли бани, топли съблекални и кафене за родителите. Знам, че идеята на кмета Кирил Йорданов е да се правят още басейни, което е отлично“, доволен е състезателят.

В този спорт травми няма

Любопитен момент във водната топка е, че както е много мъжки и груб спорт, контузии в него не се получават. "За толкова много години във водата имам едно насинено око и един лакът в носа. Ударите под водата, които ги получаваш, не могат да ти причинят контузия. Не е както в другите спортове, където наскоро станахме дори свидетели на ужасния случай с момчето, на което извадиха бъбрека. При нас такива неща няма, тъй като плътността на водата и на въздуха е много различна. Имаше един случай на олимпийските игри в Сеул през 1988 г., когато американски състезател го бяха ударили в слабините. Стана голяма беля, оперираха го човека. Оттогава въведоха като задължително правило за големите европейски и световни първенства да се слагат кори в банските, които да предпазват слабините. Но колкото и силно да те ударят, ти си във вода“, смята Милев.

"Имаш две среди, в които се развива действието – въздух и вода. Под водата не се вижда какво става нито от съдията, нито от публиката. Така че водната топка е малко подмолен спорт. Щипане почти няма, но удари с юмруци, ритници и колена – колкото искаш. Пак повтарям обаче, че под водата няма как да стане контузия“, категоричен е вратарят.

Източник: Александър Дечев, вестник "Народно дело"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Братовчедът на Григор Димитров се изкачва в ранглистата след Ролан Гарос
Какъв съвет даде принц Луи на английските национали по футбол преди ЕВРО 2024
Забележителни успехи пожъна варненският кану-каяк в Русе
Спартак Варна представи новия си треньор
Виктория Томова влезе в Топ 70 на света след рекорда на Ролан Гарос
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: