Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (5)
Най-добрите сумисти в Европа на силен турнир във Варна утре
Автор: Екип Varna24.bg 21:13 / 24.09.2009Коментари (0)629
©
70 състезатели от осем държави ще участват на силния турнир за мъже и жени Сумо Гран при Варна. Надпреварата ще се състои утре от 18 ч. в ДКС в града. За супер битката в морската столица идва елитът на европейското сумо. България ще бъде представена от 25 състезатели, между които и изпълнителният директор на федерацията Петър Стоянов. „Младите ни бойци ще имат възможността да се преборят с най-добрите в този спорт в Европа. Дано тук, във Варна, да намерим новия Калоян Махлянов“, заяви Петър Стоянов, който е главният мотор на организацията. Силните Русия, Украйна и Полша пристигат с първите си отбори, а останалите участници ще бъдат от Унгария, Македония, Сърбия и Черна гора. Системата ще бъде двоен репешаж, като ще има поставени според ранглистата. Общата продължителност на мачовете ще е около три астрономически часа.
Турнирът във Варна ще бъде генерална репетиция за страната ни преди домакинството на европейското първенство през 2010 г. То ще се състои отново в морския град на 30 и 31 май.
В ДКС е и президентът на европейската федерация по сумо Сергей Коробко, който даде отлична оценка на организаторите. „Варна е прекрасен град, а ДКС може спокойно да се превърне в дворец на сумото. Убеден съм, че както е Монако за Формула 1, така може да бъде и Варна за сумо спорта “, категоричен бе украинецът.
Специални гости на турнира ще бъдат президентът на Република България Георги Първанов и спортният министър Свилен Нейков.

България кандидатства за световното първенство по сумо през 2011 г., разкри изпълнителният директор на федерацията ни Петър Стоянов. Той е получил уверенията на световната централа, че страната ни ще бъде предпочетена, но кандидатурата зависи от много неща. „Проблемът е, че залата трябва да бъде заявена година по-рано. Ние искаме турнирът да е в София, в планираната за строеж зала. Получил съм уверението на спортния министър Свилен Нейков, че такава ще има. Да се надяваме, че всичко ще е отлично“, каза Стоянов.
Ако приемем Мондиала, преди него ще има демонстрация на професионалните сумисти от японската лига. Подобни инициативи са се случвали изключително рядко по много специални поводи.

Да бъде създадена шампионска лига по сумо, планират от европейската федерация. Президентът й Сергей Коробко разкри, че турнирите ще бъдат в шест държави от Стария континент. Един от тях ще е в България – в зала „Конгресна“ на ДКС.
Освен това евроцентралата се натиска сумото да бъде вкарано в олимпийската програма. „Нашият спорт не е като другите бойни, тъй като е изключително и само обективен. При другите има субективни фактори като съдийството, но в сумото резултатът зависи единствено от състезателя. Това е един от основните ни плюсове, заради които се надяваме, че съвсем скоро ще влезем в програмата на олимпийските игри“, коментира Коробко.

Петър Стоянов разкри, че медиите в Япония са очаквали най-добрият български сумист Калоян Махлянов-Котоошу да спечели провеждащия се в момента турнир "Аки башьо" в Токио. „След като си гарантира положителния баланс с осемте спечелени мача, Калоян загуби мотивация. Той можеше да вземе титлата йокодзуна (велик шампион) още тази година. За целта трябваше да спечели в три последователни турнира 40 победи в 45-те срещи. На предната надпревара Калоян има две загуби, но за съжаление в момента на „Аки башьо“ вече има четири. Ако бе останал с три до края, можеше с 15 победи през ноември да триумфира като велик шампион“, заяви Стоянов.
Той разкри, че на 10 октомври България изпраща поредните си двама таланти в школа в Япония. Това са Михаил Илиев и Иван Крачанов, които са били харесани в пета дивизия на Страната на изгряващото слънце. Освен Махлянов в Япония имаме още един състезател – Даниел Иванов.
В момента в България със сумо се занимават между 70 и 120 състезатели. Петър Стоянов ги определи като професионалисти, тъй като абсолютно всички техни разходи се поемат от федерацията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Треньорът на ПСК "Черно море" – Варна с важни думи за Black Sea Cup
Доказани в хандбала имена поемат юношите на "Спартак"-Варна
В бляскава церемония наградиха призьорите в АМФЛ-Варна
Братовчедът на Григор Димитров се изкачва в ранглистата след Ролан Гарос
Какъв съвет даде принц Луи на английските национали по футбол преди ЕВРО 2024
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: