Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Официално от министерството за това кой и как може да се зарази с ковид след ваксинация
Автор: Екип Varna24.bg 17:01 / 07.08.2021Коментари (0)2361
©
Нужно е време за изграждане на имунитет и ефективен имунен отговор. Защитният отговор започва да се проявява след около 2 седмици от прилагането на първата доза при ваксините с двудозов прием, след което за определен период от време продължава да се усилва.

Това обясняват от здравното министерство във връзка с това кой и как може да се зарази с коронавирус след ваксинация.

След няколко седмици защитният отговор започва да избледнява. Затова се прилага втора доза, която консолидира имунния отговор за много по-продължителен период. Усилващият ефект на втората апликация се проявява също след около 1-2 седмици. Накратко, след първата апликация на ваксината е нужно време за изграждане на имунитет.

В този период, ако вирусът циркулира в популацията, ваксинираният се намира в риск от инфектиране и разболяване. При първата среща с антигена (в резултат на първата апликация на ваксината) около 50 процента от ваксинираните изграждат достатъчно добър имунитет, който да ги предпази от разболяване. След втората апликация този процент значително се повишава и достига 80-90 на сто, посочват още от МЗ.

Както пост-инфекциозният, така и постваксиналният имунитет, осъществяват различна степен на защита - защита от летален изход, защита от хоспитализация поради тежко протичане на болестта, защита от разболяване, защита от инфектиране. Трябва да се прави разлика между инфектиране и разболяване. Положителен PCR резултат за SARS-CoV-2 означава инфекция с вируса, но все още не и разболяване. В резултат на инфекцията само някои ще развият и симптоми на COVID-19.

Нито една ваксина не работи на 100 процента за всеки, допълват здравните власти. Случаите на разболяване след завършен имунизационен курс се обозначават с термина "пробив в защитата на ваксината" (breakthrough cases). Появата на пробиви зависи от три основни фактора:

1. От вируса - пандемичният вирус SARS-CoV-2, продължавайки да циркулира сред човешката популация, мутира до значими за общественото здраве варианти (алфа, бета, гама, делта и т.н.), които са както по-заразни, така и по-добре адаптирани да избягват имунния отговор на гостоприемника.

2. От приложената ваксина - за да се прояви напълно защитният ефект на ваксините, е нужно време за развитие на протективен имунен отговор. Това става обикновено след около 2 седмици след завършен ваксинационен курс.

3. От индивидуалния имунен отговор - в човешката популация съществуват здрави хора, които не изграждат достатъчно напрегнат имунитет след ваксиниране.

Съществуват и клинично здрави хора, които поради съпътстващо заболяване или генетична предразположеност не изграждат качествен имунен отговор. Нещо повече, с напредване на възрастта качеството на имунния отговор също отслабва. Продължителният прием на някои медикаменти като поддържаща терапия при определени заболявания също може да отслаби развитието на пълноценен имунен отговор, добавят от Министерството на здравеопазването.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: