Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Щонова: Не чакайте зимата, ще е късно! Направете това сега!
Автор: Екип Varna24.bg 21:15 / 03.09.2021Коментари (0)2212
©
Свикнали сме да се грижим за имунната си система само през определени периоди на годината, но всъщност трябва да я подсилваме целогодишно. Един от най-важните моменти, в които трябва да ѝ обърнем внимание, е точно краят на лятото и началото на есента, когато всъщност спадът в имунитета на човек е най-голям, обяснява лекарката д-р Неделя Щонова от Пловдив.

От гледна точка на биологията имунитетът е система от защитни реакции на организма срещу външни фактори и заплахи от физичен, биологичен и химичен характер. Тази защита е една от постоянно развиващите се в организма. Тя започва своя подем още от зародишния период и продължава да действа и да се променя под влияние на заобикалящата ни среда чак до самата смърт на организма. Изпитвате хронична умора и сънливост, по-често ви повалят настинки и изпитвате потребност от повече сън?

Или може би е точно обратното – безсъние, главоболие, болки в мускулите и ставите? За съжаление, признаците може да са много и тези са само част от тях . А всички те може да сочат към отслабена имунна система. Често по време на понижена имунна система тялото дава знаци и с поява на херпеси и обриви. Най-ярък и сериозен сигнал е разболяването наново след възстановяване от дадена инфекция.

Много често в ежедневието пренебрегваме както факторите, така и признаците на отслабената имунна система. Неправилното хранене е сред причините, които най-често водят до отслабване на имунитета – хапване на крак на преработени храни с малко полезни вещества, по-малко здравословни храни, консумиране на храни с високо съдържание на захар. Всички те отслабват общите сили на тялото, а оттам – и на имунитета ни.Често на имунната система влияе силно и замърсената околна среда.

Приемът на антибиотици също допълва списъка с фактори, които може да отслабят имунитета ви. Нека не забравяме и за стреса. Този така чест гост в нашето ежедневие е сред най-силните негативи за имунитета ни.Пренапрежението често води със себе си преумора, лошо качество на сън, а оттам и лошо качество на живот и по-слаба имунна система.

Д-р Щонова съветва да не чакаме студените дни, за да обърнем внимание на имунитета си, а да започнем още на финала на лятото. Тя и семейството ѝ от години разчитат на домашна рецепта, с която заместват всички добавки и препарати.

"100 г прясно алое се почиства от бодлите и се смила. Смесва се с 200 г мед, 1 с. л. куркума, 1 щипка черен пепер, сок от 1 лимон, 30 г корени от джинджифил и настърган лук или чесън. Разбърква се добре и се поставя в хладилник. Приема се по три лъжици на ден преди хранене“, обяснява лекарката, която практикува рецептата от дълги години и твърди, че действието ѝ е повече от силно, пише "Ретро".



Още по темата: общо новини по темата: 3610
04.10.2022 »
24.09.2022 »
21.09.2022 »
18.07.2022 »
16.07.2022 »
16.07.2022 »
предишна страница [ 1/602 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: