Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кризата от COVID-19 със сериозен удар върху общинските търговски дружества във Варна
Автор: Пламена Николова 17:33 / 29.09.2021Коментари (0)1794
©
Местният парламент гласува годишните отчети за 2020 г. на общинските лечебни заведения и дружества във Варна. След близо тричасови дебати съветниците одобриха финансовите резултати на 11 ДКЦ-та и болници и на 3 търговски дружества – "Дворец на културата и спорта“, "Пазари“ и "Стадион Спартак“. Отчетите на "Ученическо и столово хранене“, "Обреди“, "Градски транспорт“ и "Жилфонд“ не бяха приети от членовете на Съвета. 

Въпреки пандемията повечето лечебни заведения, собственост на община Варна, са приключили годината на печалба. Сред най-успешните във финансово отношение здравни заведения е Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна със 186 хил. лева печалба, следвана от ДКЦ "Чайка“ – със 109 хил. лева. Традиционно добри резултати  са показали ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ  V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна. Специализираната болница по акушерство и гинекология "Проф. д-р Димитър Стаматов“ е на печалба от 48 хил. лева. С отрицателни финансови резултати са ДКЦ "Св. Иван Рилски“ в кв. Аспарухово, ДКЦ "Св. Клементина“ и Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна.

Почти всички здравни заведения отчитат увеличение на приходите от различни източници, но и ръст на разходите – основно за заплати, осигуровки и материали. През 2020 г. има повишение на основните месечни възнаграждения на персонала. Значително са увеличени и разходите за дезинфектанти, предпазни средства и консумативи.

За разлика от лечебните заведения кризата, причинена от COVID-19, се е отразила сериозно върху финансовите резултати на общинските търговски дружества във Варна през 2020 г. Част от тях останаха затворени или преустановиха дейност за дълъг период от време.  Единственото дружество на печалба е “Обреди“, отчело положителен финансов резултат от 143 хил. лв.

Печелившите през миналите години “Дворец на културата и спорта“ и “Пазари“ този път са минус. Загубите на дружеството, стопанисващо пазарите в града, са в размер на 186 хил. лева. Основната причина за това е затварянето на всички промишлени магазини и намаляването на наемните цени за известен период от време. Наложените рестрикции през миналата година, заради които културните и спортните мероприятия бяха спрени, доведоха до отрицателния финансов резултат, макар и минимален от 3 000 лв., на “Двореца на културата и спорта“.

Затварянето на детските градини за около 4 месеца сумарно през 2020 г. и драстичното намаление на посещаемостта през останалото време се отразиха негативно и на финансовия резултат на “Ученическо и столово хранене“. За 2020 г. е отчетена загуба в размер на 504 хил. лв. в сравнение с предходния период, когато е записан отрицателен резултат в размер на 170 хил. лева. Това е единственото търговско дружество с общинско участие, преустановило дейност за толкова дълъг период от време.

На загуба е и “Градски транспорт“, който понесе сериозен удар от пандемията. През миналата година броят на превозените пътници е намалял от 32 млн. на 25 млн., като спадът е общо с 30% спрямо 2019 г. Изминатите километри на тролейбусите и автобусите са с 1,3 млн. км по-малко в сравнение с предходната година, когато са отчетени общо 10,7 млн. км. Същевременно загубите на дружеството са намалели от 3 млн. и 341 хил. лева на 2 млн. и 185 хил. лева. На днешното заседание беше съобщено, че изпълнителният директор на дружеството инж. Злати Златев е подал уведомление за напускане, тъй като планира да се пенсионира.

Общинският съвет прие също изцяло нова наредба, която регламентира изискванията за избор на управители и контрольори на публичните предприятия с общинско участие. От началото на миналата година е в сила Закон за публичните предприятия, а Община Варна е собственик на капитала на еднолични търговски дружества с ограничена отговорност и акционерни дружества и участва като акционер в такива дружества. С приемането на закона е необходимо синхронизиране с местната нормативна уредба. Очакваните ползи са свързани с по-широка публичност и прозрачност на административните процедури при избора на управители и контрольори на общинските дружества, беше изтъкнато на заседанието.



Още по темата: общо новини по темата: 14907
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: