Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Толкова много смърт": Болниците в съседна на България страна са пред колапс заради пандемията
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 19.10.2021Коментари (0)1187
© Reuters
Линейките с Ковид-пациенти почти непрекъснато се стичат към рампата на Университетската клиника в Букурещ. Вече почти няма къде да паркират колите на "Бърза помощ“. Санитарите тичат, поемат пациентите на носилки и ги вкарват в спешното отделение.

Един санитар разказва, че пристигат с линейката от град на близо два часа път от столицата. Някои от пациентите били ваксинирани, но повечето – не. При ваксинираните случаите на тежко протичане били значително по-малко. Но хората непрекъснато си измисляли някакво обяснение за нежеланието да се ваксинират. "Един вика, че имал тежко хронично заболяване, заради което не бивало да се ваксинира, други пък не вярват на ваксините. Разни хора, разни възгледи…“

"Толкова много смърт"

В Спешното отделение по коридорите вече се инсталират допълнителни легла за пациенти с Ковид. Интензивните легла са изцяло заети. Интернистката Петруца Филип разказва, че отдавна не е виждала толкова много смърт в Университетската клиника в Букурещ. И всъщност никога не е виждала толкова много смърт…

Само 30% от румънците са изцяло ваксинирани. Много повече няма и да станат, защото шест от всеки десет души отхвърлят ваксините. Румъния е една от страните в световен мащаб, където от Ковид-19 мрат най-много хора. В петък миналата седмица бяха регистрирани 365 смъртни случая във връзка с коронавируса.

Доктор Филип обяснява, че процентът ваксинирани е прекалено нисък. А при неваксинирани хора вирусът мутира по-бързо и в момента бил вече много по-заразен. На всичкото отгоре в страната вече нямало никакви пандемични ограничения, което допълнително допринасяло за широкото разпространяване на вируса.

"Мнозинството заразени пациенти не са ваксинирни. От началото на четвъртата вълна на пандемията аз съм имала само един ваксиниран пациент, всички останали бяха без ваксини,“ казва Петруца Филип пред "Deutshe Welle".

Настаняват пациенти вече и на столове

Лекарската камара в Букурещ се обърна към населението с Отворено писмо, в което се казва, че лекарите са отчаяни от стотиците всекидневно умиращи пациенти, а медицинският персонал е изтощен и тежко претоварен.

"Вече с очите си виждате какво се случва у нас – има ли нужда да го казваме и с думи? Но абсолютно нищо не се променя, тези хора просто не искат да се ваксинират,“ гневи се един тежко претоварен дежурен лекар. Негова колежка добавя: "Имаме дори 20 заразени пациенти, които са принудени да седят на столове.“ Клетите хора вече дни наред прекарвали в седнало положение, та и до момента, обяснява лекарката. "Вече не знаем какво да правим с тях, защото никой не ни вярва. Само ни повтарят, че навсякъде е така,“ оплаква се още тя.

"Госпожо, Вие ваксинирана ли сте?“ – пита лекарят, но пациентката поклаща глава. Възрастната жена вече е с кислородна маска и изглежда изключително слаба. В петък било кошмар, обяснява тя. Обадила се на "Бърза помощ“, а оттам веднага ѝ казали, че явно има Ковид-19. През нощта ѝ станало ужасно зле, та се наложило да постъпи в болницата.

"Тук се чувствам доста по-добре, вече получавам достатъчно кислород,“ разказва тя.

"Нямаме респиратори, нямаме свободни легла, нищо нямаме"

Положението вече е толкова критично, че правителството търси възможности за настаняване на интензивни пациенти в чужбина. Унгария вече прие първите десет пациента в критично състояние, а Полша, Италия и Нидерландия изпращат уреди за обдишване и препарати за антитела. Лекарките и лекарите в Университетската болница в Букурещ казват, че всичко това им е спешно необходимо.

"Нямаме вече апарати за обдишване, нямаме свободни легла, нищо нямаме!“ - гневят се те и единодушно уверяват, че всички ресурси са изчерпани. "Третираме всички пациенти с помощта само на две кислородни бутилки, това е. Правим всичко, което е по силите ни…“



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: