Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Витанов: Тотален локдаун - йок
Автор: Екип Varna24.bg 21:48 / 05.11.2021Коментари (0)1402
©
Изборите идат, а тотален локдаун няма ли - няма. Изненадани ли сте вие, които редовно четете тези анализи. Не сте разбира се. Това е положението, тотален локдаун не се очаква. ТОТАЛЕН ЛОКДАУН - ЙОК.

След пречупения тренд в броя на регистрираните нови случаи се очаква пречупване на трендовете на активните случаи и на смъртността. Това се очаква да стане в седмицата между 14-ти и 21-ви ноември.

Тази прогноза направи във фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 05 ноември 2021 г.

Това е последната сводка, преди да тръгна за чужбина. Ще се върна на 13-ти ноември вечерта, на 14-ти вероятно няма да мога да пиша поради натрупали се спешни неща за вършене, тъй, че следващият анализ се очаква да е на 15-ти ноември.

Бих искал да благодаря на всички, които ме номинираха за най-любим български учен. Те бяха талкова много, че даже влязох в седмицата в предаването снощи по БНТ. Благодаря много за това отношение! За мене е чест, още повече, че това идва след усилията на няколко академика по математика да провалят избора ми за член-кореспондент на БАН. Което и успяха да направят. Между другото и ген. Мутафчийски не беше избран. Но да оставим това настрана засега.

Повече информация за кандидатите могете да намерите на

https://bnt.bg/lubimcite 

Там може да гласувате и за един от кандидатите. Като погледнете моето клипче, ще видите, че очаквам да не спечеля. Но то е един такъв момент, в който може да ми покажете, че мога и да бъркам в прогнозите. Все пак - един е който не бърка и той е високо в небето и нищо не казва.

Следва анализът.

Вторичния пик мина през октомври, както си беше предсказано (от един единствен човек обаче, нали така).

Сега сме в долината на плача и като гледате починалите, разбирате защо го нарекох така този интервал.

След пречупения тренд в броя на регистрираните нови случаи се очаква пречупване на трендовете на активните случаи и на смъртността. Това се очаква да стане в седмицата между 14-ти и 21-ви ноември. Тоест, тогава се очаква да видим намаляащ брой починали на ден (вторниците не ги броим) и намаляващ брой активни случаи, тоест начало на разтоварване на здравната система.

Вчера писах едно ориентировъчно число за очаквания максимален брой на активните случаи. Да поясня тук нещо. Думата, която написах бе ОРИЕНТИРОВЪЧНО, а не ПРОГНОЗНО, нали така. Ориентировъчното число отразава изчислявания най-лош сценарий и е за информация на хората на първа линия и шефовете на болници какво най-лошо могат да очакват, та да имат едно наум. Прогнозното число отразява тъй-наречения реалистичен сценарий и е по-малко от ориентировъчното.

Изписах една кофа мастило да ви обясня това и пак не съм сигурен, че няма да се намери нЕкой хейтър, дето да реве като теле по въпроса, че видите ли ориентировъчното число на Витанов било над реалното. Ами то точно това се очаква и да стане - ориентировъчното число да е над реалното и да има телешки рев.

Какво се очаква да стане след като трендовете се пречупят. Кратък период на свиване на заразата и после излизаме на правата водеща към коледните празници. Там - вчера ви писах за опашката на мечката. Хейтърите веднага завиха - мечките нямали опашки. Тъй, тъй, що не погледнете по-внимателно. Имат, но са толкова къси, че само идиот би се приближил толкова, че да дърпа на мечката опашката. Вчера ви писах, че има групи в българското общество, които могат да опитат да дръпнат опашката на спящата мечка на отслабващото дифузно разпространение.

Има и то броят на хората в тези групи не е малък. Ей сега ще видите, като продължи малко намаляването и като изпълзят "капацитетите" с ония теорийки, дето изтекоха в тоалетната, да ви ги завият в целофан и да ви ги продават за шоколад.

Базовото репродуктивно число днес е 1.11. Шести ден под 1.3, обхватът на заразата расте, но растежът вече е бавен. Това се и очаква да продължи, докато съм в чужбина.

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 20201 - 24 755

Починали ноември 2021 - 756 – (за 4 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Тук повечко коментари като се върна от чужбина на 14-15 ноември.

Следват картите.

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава сложна - 27 области се очаква да са на ниво 4, през тази вълна Кърджали е настрани от общата танденция и не се очаква изобщо да се дотътри до ниво 4. Тук малък коментар. Когато една област е близо до границата между две нива е малко трудно да се прогнозира къде ще е в следващите дни.

Прогнозата си има точност и границата между нивата може да попадне в рамките на очакваната грешка. Това веднъж го обяснявах тук - писах ви, че в тези случаи областта трябва да се оцветява с раиран цвят на райета от цветовете от двете страни на съответната граница. Не го правим, защото някои хора ще се объркат - какво пък е това на райета в Кърджали например. Това е едно от неудобствата де се правят карти, на които всяка област е в един цвят.

Сега, след като го пиша вече втори път това, се надявам да няма вече рев, защо областта е с един цвят, а реално цветът е друг. Ами защото е близо да границата между две зони и няма да си играем да я правим на райета. Прогнозата си има очаквана грешка и тая грешка може да стане видима покрай границата между две зони.

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблемната област в западна България се възстанови.

Пиша си аз, не и помагайте, все едно, че пиша - помагайте и. Та днес да взима да напиша - добре, помагайте и да расте, та да се задейства ефекта - Ти ли ша ми каиш на менИ, бе и нарастването на проблемната зона да спре.

Изборите идат, а тотален локдаун няма ли няма. Изненадани ле сте вие, които редовно четете тези анализи. Не сте разбира се. Това е положението, тотален локдаун не се очаква. Като се върна от командиравка пак ще обсъдим тая тема.

ТОТАЛЕН ЛОКДАУН - ЙОК.

Картата на риска по нашата методология си е пак изцяло виолетова. Обстановката се поотпуска, но продължава да е неприятна. Пак да пиша - докато се върна, по-лошо от това, което е, не се очаква да стане. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора.

Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пазете се.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: