Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Официално становище на здравните ни власти за антителата срещу COVID-19
Автор: Екип Varna24.bg 22:32 / 08.11.2021Коментари (3)1803
©
Изследването на специфични антитела от клас IgG срещу SARS-CoV2 с два типа тестове може да служи като маркер за защита срещу COVID-19 при предложените критерии за използваните тестове. Това заключи Експертният съвет по "Клинична имунология“ в становището си за валидирани методи за количествено определяне, референти стойности, интерференции и значение на антитела срещу SARS-CoV2.

Преди дни здравните власти заявиха, че предстои да вземат решение за това дали да се издава зелен сертификат на база изследване за антитела. Те обявиха, че решението ще бъде взето на база становище на експертите. Припомняме, че към момента зелен сертификат се издава на ваксинирани срещу COVID-19, доказано преболедували вируса и хора с отрицателен тест за коронавирус.

За целта могат да се използват оторизирани от FDA тестове: количествено определяне на антитела срещу RBD на вируса при количество над 10 пъти от горната референтна граница, отразена в резултата от изследването; вирус-неутрализиращи антитела, измерени с  ELISA със стойност над 60% за вирусна инхибиция.

Интерферон-гама базираните тестове за определяне на клетъчен имунитет срещу коронавируса също могат да дадат информация за протекция.

Изследванията следва да се подновяват на 90 дни в случай на използването им като документ за имунна протекция срещу коронавирусна инфекция.

Цялото становище на Експертния съвет по "Клинична имунология“ може да видите ТУК.

Експертният съвет по медицинска специалност "Вирусология" препоръчва изследването за антитела срещу SARS-CoV-2 да се извърши повторно 3 месеца след първоначалното изследване, съобщават от здравното министерство. В становището се посочва още, че съгласно COVID-19 Diagnostic Testing Database на Съвместния изследователски център към Eвропейската комисия към 03.11.2021 г. има 595 теста с СЕ марка за откриване на антитела срещу SARS-CoV-2. Тестовете са базирани предимно на имуноензимни и имунохроматографски методи.

При това изобилие на тестове сравнението и унифицирането на резултатите от тях е изключително трудно поради липсата на стандартизиране на тестовете към момента. Най-добър индикатор за наличие на протективен антитялов имунитет е установяването на достатъчно количество неутрализиращи антитела. Вече са разработени такива търговски тестове (cPass), базирани на сурогатен вирус-неутрализиращ тест.

Неутрализиращите антитела, които са насочени към спайк протеина (S) и най-вече към рецептор свързващия участък (RBD), осигуряват защита от заболяване. Засега не е известен минималният защитен титър на неутрализиращите антитела, предпазващ от заболяване от SARS-CoV-2. Според инструкциите на производителите над 20% инхибиция е необходима за да се интерпретира един резултат като положителен. За да има реална протективна стойност е необходима над 50% инхибиция като индикатор за умерена вирусна неутрализация.

Във всеки търговски тест за антитела са указани референтните граници на стойностите на изследванията за антитела. Специфичността на тестовете трябва да бъде над 90%, тъй като съществува кръстосан имунитет срещу SARS-CoV-2 и ендемичните слабопатогенни коронавируси (OC43, 229E, NL63 и HKU1). При липса на достатъчна чувствителност и специфичност на теста са възможни са фалшиво отрицателни и фалшиво положителни резултати.

След прекарана инфекция със SARS-CoV-2 специфичните антитела се запазват в серума поне 6 месеца. При проведено изследване за антитела срещу SARS-CoV-2, показало положителен резултат, ще бъде необходимо да се извърши повторно изследване след 3 месеца за установяване наличие / отсъствие на антитела.

Двете изследвания трябва да се извършат с един и същи тест, за да могат да се сравнят резултатите. Ако не се установи значителен спад в нивата на антителата трябва да се проведе следващо изследване след около 3 месеца. При липса на антитела при второто изследване е необходимо лицето да се ваксинира.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
"вирус-неутрализиращи антитела, измерени с ELISA със стойност над 60% за вирусна инхибиция." - тоест почти нито един ваксиниран не може да си извади сертификат чрез тест за антитела... Това казва всичко за мярката. Приканвам всички, които искат да ме опровергаят - да отидат и да си направят такъв тест за неутрализиращи антитела и да видим дали ще изкарат различна стойност от 50%. Освен това преболедувалите имат неутрализиращи антитела и към N протеина, за който нищо не се споменава в статията. Като цяло с тази статия казват 2 неща: 1. Правим се, че правим нещо за вашето здраве, само и само да не се бунтувате (това е така, защото естественият имунитет е доказано здрав и дългосрочен - често над година и половина, евентуално много по-дълго. 3 месеца е смешно просто). 2. Тези сертификати ще са тук и след 3, и след 6 месеца, така че свиквайте.
+1
 
 
Точно след една година от заразяването си тествахме антителата и са в пъти над горната референтна граница. Така, че с тези 6 месеца може да се скриете някъде.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: