Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Известен вирусолог обясни защо ваксинирани хора се разболяват от COVID-19
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 17.11.2021Коментари (0)1034
©
Учените, лекарите в интензивните отделения и специалистите от института "Роберт Кох“ в Германия са единодушни в този свой общ извод: ваксинациите срещу коронавируса ефикасно предпазват ваксинираните от тежко протичане на Ковид-19 и от смърт. Според най-сериозната експертна инстанция в Германия, института "Роберт Кох“, ефективността на ваксинациите за всички хора над 18 години възлиза средно на 72%, предава "Deutsche Welle".

В същото време редица експерти не крият, че и ваксинирани хора се разболяват от Ковид-19. Най-известният германски вирусолог, д-р Кристиян Дростен, заяви в интервю за седмичника "Ди Цайт“: "Имаме си работа с една пандемия, за която допринасят всички, включително и ваксинираните, макар и в по-малка степен“. По думите на Дростен особено опасна е Делта мутацията на коронавируса, която "има свойството да се разпространява въпреки ваксината".

Макар че делът на ваксинираните сред заболелите с изявена симптоматика в Германия нараства, специалистите не се съмняват, че ваксинацията много помага - особено на най-застрашените. Карстен Вацл от Германското дружество по имунология казва, че при неваксинираните във възрастовата група над 60 години рискът от заболяване със симптоматика е 3-4 пъти по-висок, отколкото при ваксинираните. А опасността от наложителна хоспитализация дори надвишава този риск. В момента ваксинираните, постъпили в болница с Ковид-19, са много по-малко от неваксинираните. Ако процентът ваксинирани в Германия не беше толкова висок, интензивните отделения вече щяха да са пред колапс.

Но как все пак да си обясним тревожния факт, че броят на така наречените "ваксинационни пробиви“ (тоест - заразени хора с имунизация) в Германия расте? Епидемиоложката Берит Ланге, а и други експерти, обясняват този привиден парадокс по много прост начин: колкото по-малко ваксинирани има, толкова по-малко са и пробивите - както и обратното. Формулирано още по-ясно: когато 100% от хората са ваксинирани, тогава 100% ще са и ваксинираните сред пациентите с коронавирус в болницата. Но в такъв случай техният брой щеше да е много по-нисък, отколкото е сега.

На фона на растящите числа в Германия специалистите настойчиво препоръчват бустерна ваксинация, особено в групата на най-застрашените. Вирусологът Оливер Кеплер казва пред агенция ДПА, че четири месеца след втората доза ваксина имунитетът - най-вече при по-възрастните хора - намалява по-бързо от очакваното. Друга причина за т.нар. "ваксинационни пробиви“: сред ваксинираните има много хора, които вярват, че са напълно защитени - и затова стават непредпазливи.

До края на годината в Германия трябва да се ускори темпото на ваксинации, включително и чрез масово предлагане в супермаркетите, във фирмите и в специални имунизационни центрове. Защото в страната има още 18 милиона неваксинирани (без да броим децата под 12-годишна възраст). Според допитване на демоскопите от института "Форса“ неваксинираните в Германия са предимно по-млади хора, процентът им в източните провинции на страната е по-висок, повече неваксинирани има и сред хората с миграционни корени. Други проучвания показват, че процентът на антиваксърите е по-висок сред безработните, сред по-бедните и сред привържениците на крайнодесни партии. В Германия напълно ваксинирани са 67% от населението.

На отделни места в страната вече частично се въвеждат ограничения за хора, които не са ваксинирани и не са преболедували. Възможно е да се наложи и частично ограничаване на контактите в определени случаи, за да се прекърши новата вълна на пандемията - например за най-масовите мероприятия или пък за неваксинираните.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: