Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: "Омикрон" прави ваксините по-слабо ефективни
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 02.12.2021Коментари (0)986
©
Новият вариант на коронавируса все още се смята за малко опасен, но в същото време изглежда по-заразен. Твърди се, че причинява по-лека форма на заболяването.

"Много са мутациите в шипчестия белтък на Омикрон варианта. Логично е да предположим, че наличието им ще намали ефекта на ваксините. Предположението на повечето експерти е, че ще продължават да защитават срещу тежко протичане. Засега не забелязваме драматичен пробив. В Южна Африка се наблюдава, че проболедували Ковид-19 може да се разболеят от Омикрон, което означава, че естественият имунитет също е засегнат", заяви ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев. 

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че няма данни Омикрон да протича по-тежко, но вероятно ще избегне защитата на имунитета.

"До 4-5 месеца ще дойдат новите варианти на ваксините, но не трябва да изчакваме. Ако Омикрон не измести Делта варианта, може би няма да дойдат. Нека да не се чака, бустерната доза изглежда като най-добрия вариант", изтъкна д-р Илиев. 

Според него вълната в България върви надолу, но все още има много болни хора. С влошаване на времето и събирането на много хора на едно място той очаква да имаме нов проблем и нова гърбица на вълната.

"Новият вариант е коронавирус, живеем с този вирус в рамките на две години. Доста познания имаме, този процес ще продължи и занапред. Тревожното е, че имаме пети вариант, който има множество мутации. Мутантите са 50 и повече, но 26 са спефицични за Омикрон. Да не се успокояваме, че пандемията отминава", каза на свой ред проф. Христо Найденски - ръководител на Инфекциозна микробиология към БАН. 

В студиото на "България сутрин" той посочи, че един от основните рискове е повторно заразяване на преболедували или ваксинирани хора. Новият вариант намира ниша и инвазира, отбеляза проф. Найденски и добави, че бустерната доза трябва да се прилага.

"Колкото повече нарастват мутации, толкова повече специфичността на ваксината пада и ще трябва да се пристъпи към прилагането на нова ваксина. Имаме опит и знаем - коронавирусът мутира, прескача от гостоприемник на гостоприемник и стигна до човека. Епидемиологията на коронавируса не касае само човека. Бих препоръчал в щаба да влязат ветеринарно-медицински специалисти", каза още той. 

По думите му първите индикации са, че Омикрон протича по-леко и с по-различна клинична картина. Това е началото на края на една пандемия, може би 2-3 години ще отзвучава, смята проф. Найденски.

"Най-бързият начин да се направи ваксина са вече готови РНК технологии. Те трябваше бързо да се развият и да влязат в употреба. Има по-класически подходи на ваксини, които са по-сигурни, но изискват по-дълго време. Радвам се, че са одобрени доста антивирусни препарати, но трябва да се вземат в първите ден-два от появата на симптомите. Допускат се грешки като се изчаква трети-четвърти ден, вирусът вече циркулира в организма и битката е сложна", разясни експертът.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: