Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пречи ли ваксината срещу Covid на инвитро процедурите?
Автор: Екип Varna24.bg 09:20 / 15.12.2021Коментари (0)1200
©
Един от най-често срещаните доводи против ваксинацията срещу Covid-19 е, че препаратите причиняват стерилност. В социалните мрежи циркулират различни коментари и мнения, които не почиват върху никакви научни доказателства или изследвания, че след имунизация няма как да имаме деца. Потребители във фейсбук разказват посочени като реални истории и случки за желаещи да се подложат на инвитро процедури двойки, които са връщани от клиниките заради това, че са ваксинирани, пише БНР.

В обществото витае твърдение, че Covid ваксините пречат на зачеването, клиники за инвитро процедури връщат ваксинирани двойки. Оказва се, че това не е истина.

"За първи път чувам, че клиники за инвитро лечение може да отказват пациенти заради това, че са ваксинирани. Точно обратното – клиниките за асистирана репродукция приветстват, когато пациентите са ваксинирани и имат зелен сертификат, за да не се налага да се правят тестове за Covid-19. Ако двойката, желаеща да се подложи на тези процедури не са ваксинирани и нямат зелен сертификат за преболедуване, няколко дни преди пункцията на фоликулите (това е процедурата, при която се изваждат яйцеклетките от женския организъм) задължително се прави PCR тест на двойката – и на мъжа, и на жената, защото и двамата участват. Мъжът със своя спермален материал, жената със своите яйцеклетки.“ Това казва Иван Тодоров, заместник-председател на Българската болнична асоциация и административен директор на Медицински комплекс "Д-р Щерев“.

Тодоров казва, че ваксинацията е препоръчителна според специалистите от клиниката, защото по този начин се минимизират рисковете за репродуктивното здраве.

"Антителата осигурени от майката, преминават през плацентарната бариера и така осигуряват имунна защита и на новородените.“

"Всяка седмица се срещам с директорите на други лечебни заведения, нашите колеги също контактуват. За такъв казус чувам за първи път“, допълва той.

Тодоров подчертава, че няма такова изискване и казва още:

"Няма никакви данни за това, че ваксинацията повлиява на репродуктивните функции, защото става въпрос за напълно различни системи. Имунната система и репродуктивната система. В началото на пандемията излезе становище на Европейската асоциация по асистирана репродукция, че 4 седмици преди стартирането на опитите за зачеване, е добре да се извърши ваксинацията. След това излязоха нови проучвания, които намалиха този срок и показаха, че няма противопоказания, непосредствено преди опита за зачеване да бъде извършена ваксинацията, така че няма никакви изисквания за срок кога трябва да са ваксинирани двойките.

99,5% от работещите в клиниката са ваксинирани.

Кристина Димитрова е участник в процедури в Медицински комплекс "Д-р Щерев“. Тя не е ваксинирана, започнала е инвитро процедурите на 27 август. В целия процес по започване и извършване на процедурите никога не е стояло на дневен ред дали си ваксиниран или не, няма го нито като изискване, нито като причина за отказ от участие в процедури. Единственото по-различно е, че ако си ваксиниран е по-лесно, защото не си правиш изискваните от клиниката PCR тестове – както за жената, така и за мъжа.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: