Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За какво трябва да се внимава след бустерна доза на ваксината?
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 23.12.2021Коментари (0)1451
©
Учените препоръчват трета доза ваксина, за да бъдат защитени хората срещу варианта "Омикрон" на коронавируса. За какво трябва да се внимава след имунизацията? Може ли да се спортува и да се пие алкохол?

В информационната брошура на института "Роберт Кох" пише, че след ваксинация хората няма защо да се щадят прекалено, но все пак е добре да избягват големите натоварвания: "В първите дни след ваксинацията е редно да се избягват прекомерните физически натоварвания и силовия спорт. При болки или повишена температура могат да се взимат болкоуспокояващи лекарства и такива, които свалят температурата", се казва там. В брошурата не се прави разлика между първа, втора и бустерна доза.

Лекари от Берлин препоръчват три дни след ваксинацията да не се спортува и десет дни след нея организмът да не се подлага на големи физически натоварвания. От медицинска гледна точка обаче нямало причина да се въвеждат строги ограничения за спортни занимания, освен ако не се появи температура, включително и за да не се стигне до евентуално възпаление на сърдечния мускул.

Някои учени предполагат, че установеното леко повишение на случаите на миокардит след имунизация срещу Ковид-19 сред млади мъже може да се дължи на упражняването на спортни занимания непосредствено след ваксинирането. Миокардитът обаче е много рядко следствие от ваксината и засяга предимно мъже под 25 години.

Алкохол и цигари - може, но с мярка

Принципно алкохолът не оказва съществено влияние на имунната защита, казва вирусоложката Сандра Цизек пред NDR. Все пак тя препоръчва да не се пие прекалено много, защото "големите количества алкохол са отрова за организма. А когато той е зает с повишаване на имунната защита след ваксинация, не бива да го обременяваме и с отровни субстанции".

Германската Централа за здравна просвета от своя страна съобщава, че прекомерната консумация на алкохол може да намали имунния отговор в случай на инфекция, а след ваксинация евентуално и да повлияе на поносимостта и ефекта от ваксината. Оттам препоръчват и отказ от големите количества алкохол в дните преди и след бустерната доза, особено ако тя доведе до повишена температура. Чаша бира или вино обаче са напълно в реда на нещата. По отношение на цигарите - и в този план препоръката е да не се прекалява, за да не се натоварва организмът с отровни вещества.

Как стоят нещата с лекарствата

Тъй като ваксините срещу коронавирус бяха одобрени бързо, досега има относително малко данни от научни изследвания за ефекта от взимането на болкоуспокояващи след ваксинация. От института "Роберт Кох" също не могат да дадат окончателна оценка дали парацетамол или ибупрофен влияят на ваксината.

Берлински лекари твърдят, че болкоуспокояващи могат да се взимат, но най-рано шест часа след ваксинацията. От СЗО също препоръчват приемането на медикаменти да не е непосредствено след имунизацията.

Преди всичко е важно да се знае, че в никакъв случай не бива да се взимат медикаменти превантивно - т.е. преди имунизацията. Това може да наруши ефекта от ваксината, като потисне имунния отговор - решаващ за нейната защитна функция. Само няколко часа след имунизацията обаче той вече се е разгърнал достатъчно.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: