Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (7)
Радостин Василев отмени Програмата за финансиране на федерациите
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 30.12.2021Коментари (0)610
©
Спортният министър Радостин Василев отмени Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 година със заповед № РД-09-1103/29.12.2021 година, съобщиха от ММС. 

Методиката, по която трябваше да се финансират спортните федерации бе приета в началото на декември тази година след обществено обсъждане и заключителна дискусия с централите. Заради това се спира приемът на проекти. Един от аргументите на Василев е, че при общественото обсъждане на Програмата са постъпили множество писма от спортните организации със становища да бъдат променени критериите на Програмата. Но от ММС не се уточнява колко е това множество от всички  64 федерации, имащи право да кандидатстват за финансиране. 

"Съгласно предоставените становища са идентифицирани следните 

по-съществени недостатъци: не са заложени значими и отчитащи спецификите на спортовете коефициенти, не е разпределена коректно тяхната тежест, предвидено е да се отчитат постигнатите резултати само за предходната календарна година, липса на обективност при процентното разпределение на бюджета по групи спортове, слабости при определяне на допустимите разходи, които се финансират и др.", се казва в съобщението на ММС. В утвърдената в началото на декември тази година. 

Програма има 7 коефициента, които отчитата спецификата на спортовете. При общественото обсъждане пък в ММС са били получени две, три становища, като едното е след срока и в тях имало предложение да се взимат резултатите не от последната година, а от последния олимпийски цикъл.  Министър Радостин Василев обеща значително по-голям бюджет за спорта за 2022 г. и вероятно затова в Програмата му за финансиране може да се взимат и успехите от Олимпийските игри в Москва 1980, а може би и от Сеул 1988 г., надяват се представители на спортните федерации. 

Спортният министър е назначил работна група, включваща представители от Национална спортна академия "Васил Левски“, вероятно проф. Даниела Дашева, директорът на "Спорт за високи постижение" Антоанета Боева и експерти от дирекцията й. От ММС обещават новата програма да бъде готова в най-кратки срокове и да бъде утвърдена до 10 януари 2022 година, а срокът и за кандидатстване на федерациите да е до 21 януари 2022 година. 

С това спринтиране с времето, очевидно няма да има обществено обсъждане с федерациите на новата методика. "За периода след 2022 година ще бъде сформирана работна група на широка основа за разработване на програма за начина, условията и критериите на финансово подпомагане на дейностите на спортните организации, която ще бъде подложена на широко обществено обсъждане", обещават от Министерство на младежта и спорта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Футболна лига за ветерани 40+ стартира във Варна
Участници от 9 държави мерят сили в Международен турнир по фигурно пързаляне край Варна
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: