Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво ще се случи, ако всички се заразим с COVID-19?
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 11.01.2022Коментари (0)1506
© Reuters
В дискусията за Ковид-19 в Германия все по-често се говори за това дали не е добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Този въпрос стана особено актуален, откакто вариантът Омикрон започна да се разпространява изключително бързо, разказва "Deutsche Welle".

"Това не може да бъде добра опция"

Тобиас Курт, директор на Института по публично здравеопазване към берлинската клиника "Шарите" и професор по епидемиология и публично здравеопазване, смята, че допускането на масово заразяване с вируса би било ужасяващо. "Този въпрос по същество се отнася до създаването на базисен имунитет у населението", добавя той.

Решаващият въпрос в случая гласи: след като сега се заразяват все повече хора с коронавирус, не бихме ли могли да се надяваме, че някой ден всеки ще е прекарал болестта и населението ще придобие имунитет? С други думи - не е ли по-добре просто спокойно да изчакваме и да видим какво ще се случи?

Не, това със сигурност не е никак добро решение, отвръща германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах, който е епидемиолог. "Масовото заразяване не може да бъде добра опция", каза той в интервю за телевизия n-tv и обясни: "Дори и Омикрон да не предизвиква толкова тежки форми на болестта, колкото мутацията Делта, все пак ще има твърде много хора, у които Ковид-19 ще предизвика трайни увреждания".

Т.нар. базисен или "стаден" имунитет, който според Тобиас Курт би следвало да е в центъра на вниманието, възниква тогава, когато имунната система на голяма част от хората е в състояние да се противопоставя ефективно на вируса - не само след прекарана инфекция, а и благодарение на имунизации. "Решаващото в случая е да се активизира имунната система или чрез контакт с вируса SARS-CoV-2, или чрез ваксина", обяснява експертът. "Надяваме се, че някой ден ще има достатъчно голям брой хора, които са имали такъв контакт, така че да не се стига повече до тежки форми на Ковид-19 и да няма прекалено много хора, които са болни по едно и също време."

С отслабването на пандемичните вълни актуалната пандемия от SARS-CoV-2 постепенно ще стане ендемична, т.е. ще започне да прилича на сезонния грип, без да води до срив на общественото здравеопазване.

Трудно е да се каже кога точно ще се стигне до подобен момент, тъй като имунният отговор срещу Ковид-19 не е стабилен. Хора, които са прекарали болестта и са оздравели, могат отново да се заразят. Същото се отнася и до ваксинираните - това се дължи най-вече на факта, че постоянно се появяват нови варианти на вируса.

За щастие имунната система до известна степен "помни" предишния си контакт с вируса и реагира, с което предотвратява ново тежко протичане на болестта.

"Контактът с някой от новите вирусни варианти прилича на контакт с човек, който говори диалектна форма на същия език. Ако аз говоря книжовен немски, а другият човек - баварски диалект, ще можем да разговаряме, макар и да не се разбираме напълно", обяснява Тобиас Курт.

Но за да реагира имунната система на подобен "диалект" и да ни предпази от по-тежка форма на Ковид-19, тя би трябвало преди това да е влизала в контакт с вируса или с ваксина. По данни на института "Роберт Кох", над 15% от пълнолетното население на Германия все още не са ваксинирани нито веднъж. В някои федерални провинции техният дял е дори над 25%.

Въпросните хора ще се окажат изложени на извънредно голям риск, ако се стигне до масово заразяване. Тогава би имало и невероятно голям брой хора, които ще се разболеят. Този сценарий е напълно реалистичен, като се има предвид колко силно заразен е вариантът Омикрон, предупреждава Курт. 

Масовото проникване на вируса би било твърде рисковано и за децата и младежите. В Германия например сред младежите между 12 и 17 години има близо 40%, които изобщо не са ваксинирани. В тази възрастова група, както и сред по-малките деца, Ковид-19 протича обикновено по-леко и без тежки симптоми. Експертите обаче предупреждават, че засега няма много сведения за възможните дълготрайни щети, които болестта нанася на организма. Точно поради това и младите би трябвало да бъдат защитени от евентуално заболяване.

"Дори ваксинираните не са напълно защитени от опасната болест", предупреждава Тобиас Курт. Онези, които са ваксинирани или са преболедували, също могат да се разболеят тежко, макар и доста по-рядко. Да се допуска съзнателно възможността за масово заразяване, би означавало да се играе на руска рулетка. Подобен риск би бил неоправдано висок", казва епидемиологът.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: