Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Първанов: Бягахме от руската зависимост, но сега имаме и турска
Автор: Екип Varna24.bg 12:33 / 12.01.2022Коментари (1)943
©
Тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония отпадна с документа, приет на Консултативния съвет за национална сигурност. Това заяви в "Денят започва" Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 - 2012 г.

Той определи консенсуса, постигнат на съвета, като положителен знак към българското общество. Но в половината от приетите точки в документа след КСНС България потвърждава привързаността си към предишните приети документи, които са единствено пожелателни и с липса на конкретика, изтъкна Първанов.

"Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото нещо, което се случи, е тихомълком снетата тема за общата история", каза той.

Вместо това, според Първанов, е трябвало да дефинираме въпроса за общата история в позицията след КСНС и ясно да запишем, че общата история с РСМ е от Средновековието, през Възраждането до началото на 20-и век и че тя се състои в българското национално самосъзнание. И още - да допълним, че сега хората в Република Северна Македония се чувстват различно и България уважава тази различност.

Той допълни, че не подценява идеята, лансирана от Румен Радев, че трябва да браним правата на българите в югозападната ни съседка, но в конкретния случай голямата тема за нас е историята и ние трябва да вземем решение по този въпрос.

Георги Първанов беше категоричен, че не е необходим референдум по въпроса с Република Северна Македония, защото това е работа на дипломацията. Той коментира, че натискът отвън за решаването на този въпрос не е от значение.

"Аз искам да помогнем на Скопие и на Република Северна Македония, не защото Брюксел или някой друг ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук, на Балканите. Ако ние не си помогнем, кой друг да ни помогне? Трябва да кажем "Стига!", да се замислим и да видим как ще излезем от тази ситуация", каза той.

Според Първанов е изключително важно да възстановим приятелския диалог със Скопие и в този смисъл планираното посещение на премиера Кирил Петков е стъпка напред.

По повод напрежението между Русия и Украйна Георги Първанов е на мнение, че България не трябва да допуска разполагането на допълнителни военни сили или оръжия на своя територия. Според него страната ни трябва да запази неутралитет в отношенията между НАТО и Русия.

По думите му България се доказва като коректен натовски партньор в много операции зад граница, но когато става дума за Балканите и за нашия регион, не трябва да заемаме твърда страна.

Той изрази надежда, че напрежението между Алианса и Москва по повод Украйна ще се реши на масата на преговорите като се възстанови добрият диалог от близкото минало.

В енергиен план Георги Първанов се обяви в защита на спрените проекти за "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Според него азерският газ е от полза в кризисни ситуации като сегашната, но възможните количества за доставка не са големи.

"Турция става енергийния център в района. Ще се наложи да купуваме електроенергия оттам. Бягахме от руската зависимост, а сега имам и турска. Кранчето на газа е там", подчерта Първанов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тоя малоумник разбира от енергетика ,колкото и от политика. Кранчето на Турция за г**а е толкова важно,колкото и нашите далекопроводи към съседите ни за Турция. Енергиен център се става когато имаш капацитет и мощности да захранваш комшиите си АКО те пожелаят. Ако си купуват от теб на по ниска цена ,това не е зависимост ,а бизнес. А в бизнеса няма сантименти ,а цена. Цената определя пазара ,а не геополитиката. Сетиш ли се за крана ,преди бизнеса ,трябва да си наясно от къде ти минава пътя! Турската зависимост за домати и краставици ,зависимост ли е ? Или за евтин пазар в Одрин ? Българската зависимост от парите ни в Одрин,зависимост ли е ? Това ,че купуваш 300 МВата на ден от Турция ,а изнасяш към 2300 за Румъния,Гърция,Сърбия и Македония ,зависимост ли е ? Щото там го наричат алъш-вериш. А тук на този тъпанар му се привижда Кран. Толкова беше и президент. Гъзоподавник. Руски. Южен Поток бе заместен от Турски поток. Дали крана ще е в Русия или Турция ,газта е руска. Турция е само транзитна държава на руски газ. Не може да върти крана ако има договори. В противен случай и ние ще и врътнем крана на КъпъКуле и ТИРовете им с великия им износ ще ги карат със самолети!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: