Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Витанов: Мутафчийски бе храбър шеф на НОЩ!
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 01.02.2022Коментари (13)1531
©
Започна решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той трябва да достигне пика си. Трябва, но е спънат добре, както виждате. Не вярвах, че контролът на хаоса може да работи тъй добре в наши условия, но ето на, справяме се много добре. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 01 февруари 2022:

Винаги съм казвал, че пикът не е свързан с момент, а с интервал от времето. Интервал, интервал, интервал. Това означава, че като влезете в областта около пика стоите там някакво време. Какво става през това време? Стават трите пречупвания на трендовете: пречупване на тренда на регистрираните нови случаи, пречупване на тренда на растеж на заетите болнични легла и пречупване на тренда на смъртността. Като стане това, сте излезли от пика и сте тръгнали надолу.

1. Какво ви казах за пика на тази вълна през ноември (в началото на месеца, когато всички ви плашеха и след това продължиха да ви плашат със страшния Омикрон). Казах, че след като се появи, му трябват 4 седмици, за да стане доминантен и след това ще царува три седмици. Тия три седмици са околопиковата област, за която ви пиша по-горе. Това казах, нали.  Казах и, че ако не дойде до Никулден, проблемите ни с него ще са през 2022. Какво казах за пика в началота на ноември. Че ще е в средата на февруари, нали така. Аз никога не се отмятам от това, което съм казал и не меня прогнозите си през 5 минути. Така, свързваме двете неща - трите пречупвания и трите седмици царуване. Как става: седмица първа - растеж към пика. Седмица втора, достигане на околопиковата област и пречупване на тренда на растеж на новите случаи. Седмица трета: пречупване на тренда на растеж на заетостта на леглата и към края на седмицата (може и в началота на четвъртата седмица): пречупване на тренда на смъртността.

2. Да видим сега. Седмица първа (миналата): растеж към максимланата стойност на регистрираните нови случаи. Седмица втора (тая): достигане на пиковите стойности и пречупване на тренда. Седмица трета (следващата, до средата на февруари): пречупване на тренда на заетост на болничните легла. Към края на тази трета седмица и в началото на следващата  - пречупване на тренда на смъртността. През втората половина на февруари очаквах да излезем от пика и да тръгнем надолу - нали така беше.

3. На основата на горните разчети и на основата на опита от другите вълни бе съставен план, в който на българската социална система бе зададена следната траектория в огромното фазово пространство на състоянията и. Зададената траектория я знаета отдавна: да няма суперпожар, да няма препърнени болници и да няма тотален локдаун. Нали така. В плана има мерки, които да осигурят движението по тази траектория и преминаването през вълната. Понеже все се забравя: поне при Витанов се отчета, че част от българския народ е доста инатеста и другата част н абългарския народ трябва да я наси на гърба си през тази криза.

4. Да видим какво става със зададената траектория. Цел първа: да няма суперпожар. Няма суперпожар, вирусът е добре спънат, не може дори да достигне контролното число от 15 000 регистрирани нови случаи на ден. Защо е така? Никой не ви обясни това, нали така. Освен Витанов, който каза: Пожарът гори неравномерно и имаме див късмет. Защото ще прегори на някои места, преди да се разгори на други. И с подходящ контрал на тази ситуация няма да има суперпожар. Нали това ви писах? Напомням ви това, защото чета с умиление как юрдечетата крякат, та се късат. Защо крякат? Ясно е - ако системата премине през тази най-висока вълна по зададената и обявена предварително троектория, трудно щесе говори с Витанов. Пак пиша - хората, които са постигали това на практика са цяло, число, каето не е естествено.

По-натам. Базовото репродуктивно число днес е 1.12. Под 1.3 е, което показва, че Омикронът е спънат добре и кръвта му тече. Няма суперпожар.

5. Втори елемент на зададената траектория: да няма препълване на болниците. Няма препълване на болниците. Знаете, че етап 4 на плана се активира при достигане на 80% заетост на интензивните легла по региони. Няма 80% заетост на текущите разкрити легла, нито на интензините, нито на неинтензивните. Системата върви по зададената трактория.

Има резерви, защото вогат да се разкрият още легла. Където изникне проблем с леглата, той се решава бързо.

6. Трети елемент на зададената траектория: да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Има локални мерки, които пускат достатъчно кръв на Омикрона и не му позволяват да запали суперпожара. Пиша ви го аз и вие си  мислите, че е лесно. Но я се опитайте да го направите. Никак не е просто - трябват съвместни усилия на голяма част от системата. Която трябва да носи на гърба си и другата - инатестата част от системата. 

7. Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

Тук нещата са стабилни и такива ще останат през следващите няколко дни. Подготвих ви психически, че картата ще почервенее, което и стана. Сега ще постои така. Омикронът не се е развихрил в Регион 3 (само във Варна имат по-големи проблеми там), тъй, че този регион ще постои още някой ден с жълт цвят. Интересното е, че вероятността изобщо да не влезе в червената зона, расте. Да видим. Ако Омикронът не успее да стигне 15 000 случая на ден, Регион 3 може изобщо да не влезе в червената зона.

8. Смъртността - зададено контролно число - 1% от регистрираните случаи с тенденция кам намаляване. Кога - от средата на месеца натам.  Можеше ли да е по-малко? Да можеше. Защо не е ? Обяснение на Витанов - ниска степен на ваксинация, неспазване на мерките. Кирил Ананиев бе храбър министър на здравеопазването. Мутафчийски бе храбър шеф на НОЩ. Наложиха локдаун, смъртността беше ниска. Не забравяйте как бяха оплюти. Тогава бе избрано да си живеем, ако ще смъртността да е висока. Нали така беше? Недейте да ревете сега. Изборът бе направен тогава. Тогава ви казах: стоим пред вратата в долната част на стълбата. На горната част на стълбата има друга врата на която пише нещо, свързано с високата смъртност. Не се обръщайте и не тръгвайте нагоре по стълбата. И се явиха гурута и обърнаха народа да тръгне към горната врата на стълбата. Тях питайте, защосмъртността е висока. Моята прогноза по въпроса ви е ясна: Ще надминем 33 500 регистриране смъртни случая. Ще надминем 1 милион регистрирани случаи на заразени. Доста отдавна съм го казал това. Време е юрдечетата да се сетят, че и те можели да го кажат. Но когато го казах, крякакха, че съм луд, че броя трупове и тъй нататък. Ще видим. И не забравяйте основните думи от тази прогноза: ЩЕ НАДМИНЕМ.

9. Ще кажете, че се ядосвам. Ядосвам се, да - можехме да минем през тази пандемия по съвсем друг начин. Но каквото - такова. Това е засега. Желая здраве и успехи. Пазете се през следващите две седмици и нека вирусът да ви заобикаля. Помнете - и вие участвате в направляването на огромната социална система - всеки един от вас. Засега се справяме отлично - минаваме през най-високата вълна без тотален локдаун по предварително зададена и обезпечена с план и мерки траектория.  И днес може да кажем  на Омикрона:

What's up, doc?

Да държим така курса. И Омикронът ще грохне пред очите ви.

Салютиран от мощното крякане на милите ми юрдечета.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не съм човека,който ще коментира действията на професора,но ме интересува,кой гений измисли КПП-та!
-1
 
 
Елестар и Пловдивския любимец, пичове смешни, да не кажете пак, че Ковид е обикновенно грипче.....
Aнонимен
на 01.02.2022 г.
0
 
 
* героя разбира се е Мангъров.
Aнонимен
на 01.02.2022 г.
0
 
 
Мутафчийски трябва да бъде изправен на съд и рано или късно това ще се случи, както ще се случи и с всички всявали паника и стресирали милион българи, а десетки хиляди от тях напуснаха този свят (не без "помощта" на "лечението" спуснато в болниците от СЗО. А на Мангърво след време ще му се издигне паметник, помнете ми думата. Все говорим какви герои е имало в България навремето и как днес нямало как да има такива понеже били различни времената. Точно във времена на война срещу нормалните и здрави хора един човек рискува и застана с името и лекарската си титла против цялата античовешка измет, която вече две години се гаври с хората. Какво ли не понесе този човек -подигравки и обиди, но всеки ден е в ковид отделение и не спира да говори истината и да обяснява чисто научно и медицински колко безхаберни са мерките, които ни се налагат. Освен това помогна на много хора, които му се довериха и не послушаха "новата наука", която уби доста хора. Ето това е съвременен герой.
-1
 
 
Много помия се изсипа по генерал Мутафчийски,а се оказа толкова прав за много неща.Жив и здрав да си, Генерале :)
-2
 
 
Истината винаги излиза. Почакайте още малко и заблудените ще я видят.
+2
 
 
Мутафчиски и голям мъж и голям лекар.Простолюдитето маложи на Мангъра-защо,ами защото е прост като нас.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: