Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат по медицинско право: Зеленият сертификат ще отпадне у нас след премахването му в ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 03.02.2022Коментари (0)1289
©
"Зеленият сертификат" у нас може да отпадне след месец. Това заяви вчера съветникът на премиера по свързаните с пандемията въпроси проф. Радка Аргирова.

"Решението за отпадането му няма да е само на национално ниво, а целият ЕС трябва да вземе такова решение. При нас премиерът обясни, че може да отпадне, ако достигнем определен процент на ваксинация или заетост на интензивните легла. В случай, че той отпадне, може да се въведат други противоепидемични мерки, които зависят от степента на разпространение на заразата", коментира адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова в "България сутрин".

Тя е на мнение, че крахът за "зеления сертификат" е дошъл поради факта, че много хора са започнали да го свързват с придобиване и ограничаване на права. Работодателите могат да въведат мерки, стига те да са пропорционални и служителите да са равнопоставени. Никой не може да бъде уволнен, защото няма сертификат, стана ясно още от думите на адвоката по медицинско право. 

Според нея е доста криво разбирането за безсрочен "зелен сертификат". Д-р Петрова изтъкна, че делегираният срок на валидност е 270 дни от поставената последна доза от ваксината. 

"Кратките характеристики не ни убеждават тази ваксина да ни пази цял живот. Няма безсрочни сертификати, всичко останало са спекулации и неразбиране", заяви категорично тя пред Bulgaria ON AIR. 

По думите ѝ трябва във всяка публично достъпна сграда с въведени мерки да има персонал, който да упражни този контрол. 

"Дори в един мол няма нито достатъчно охрана, нито персонал, които да съпровождат групи хора до банката, а останалите да ги проверяват със сертификат. Най-страшното нещо в пандемията е, че налагаме мерки, но без контрол те означават липса на мерки. Хората правилно роптаят, защото се оказва, че изключенията са повече от правилата и мерките се обезсмислят", смята събеседникът. 

Д-р Петрова подчерта, че ваксината все още е препоръчителна. А при определени състояния или заболявания съответното лице може да не се ваксинира. Не е логично да няма подобни изключения при Ковид-19, убедена е тя.

Специалистът по медицинско право коментира и скандалния случай с починала жена пред регистратурата на болницата във Враца. Стигна се до масов протест пред лечебното заведение и разпореждане на проверки.

"Разбрах, че близките на жената нямат никакви претенции. Най-добре би било да се извършва аутопсия на пациентите, които са починали в болници. А не хората да подписват декларации, в които искат техните близки да бъдат освободени от аутопсия. Не е вярно, че не може да се правят аутопсии на починали с Ковид пациенти. Много е важно максимално бързо да се изземе медицинската документация преди да е претърпяла промени. Това е основно доказателство", обясни д-р Петрова. 

За финал тя алармира, че в България имаме страшно малко на брой спешни медици и много често дежурят специализанти без необходимата квалификация. 




Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: