Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Витанов: Запомнете го най-сетне - докато не спрем да правим това, смъртността от COVID-19 ще продължи
Автор: Екип Varna24.bg 17:16 / 04.02.2022Коментари (1)1791
©
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 4 януари. 

Вчера не успях да пиша, защото имах доста работа. Състоянието на нещата е следното

0. Върви решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. Знаете, че сме в около пиковия времеви интервал. Знаете какво трябва да се случи в него - пречупване на трендовете на растеж.

1. Да припомня очаквания ред на пречупване на трендовете. Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност.

2. Да не забравяме: зададена траектория на социалната система - да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Това, че зададената траектория на системата е такава, ви е известно от доста време. С очите си наблюдавате дали огромната българска социална система върви по тази траектория или не. Тук няма кой да ви баламоса.

Как вървят нещата

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден. Намираме се в периода на пика на новите случаи. Писах ви, че вирусът е спънат добре и кръвта му тече поради наложените мерки, които не са ексцесивни, но са достатъчни. Няма суперпожар. Системата върви по зададената траектория.

Базовото репродуктивно число днес е пак под 1.3 - стойността е 1.11. Омикронът царува, но мечтата му да запали суперпожар угасва.

Прогнозата, че голямата част от българския народ, която се пази и спазва мерките, ще пренесе на гърба си инатестата част на българския народ, се изпълнява.

Има хора, които са недоволни от това, че няма суперпожар. Има и такива, които са изключително недоволни, че сред всобщия хор на тези, които предсказваха суперпожар се намери един, който каза, че суперпожар няма да има. Забележете - тук не става дума за проста прогноза. Системата бе насочена по траектория, по която няма суперпожар.

4. Състоянието на нещата в болниците. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Тук се очаква известен натиск върху здравната система, докато се пречупи и този тренд. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появят временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени.

Пак забележете - тук не става дума за обикновена прогноза, че няма да има препълване на болниците. Огромната българска социална система се насочва и засега успешно се държи на траектория, при която няма препълване на болниците. За целта се следят и прогнозират стотици индикатори, област по област.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. Налице е прегаряне на пожара във важни области на страната - там стойностите на контролните индекси спадат.

На други места още не се е разгоряло, но това са по-малки области. Няма регион, който да се е насочил към Етап 4 на плана. Очаква се никой регион да не стигне до там. Вероятността на картата, която виждате на информационния портал, да се появи виолетово, е много малка.

Тук много се мърмори, че това било основната цел. Не, не е основната цел - това е важно следствие от другите две цели. Като няма суперпожар и като има полупразни болници, естествено е и да няма тотален локдаун. За тези, които не могат още да го осъзнаят - в България няма суперпожар. Системата се насочва и държи на траектория по която няма суперпожар. Затова няма и тотален локдаун.

6. Смъртността - и тук системата се движи според очакванията.

Писах ви вече - доста отдавна беше избрано системата да се движи по траектория с висока смъртност. Гурута обработваха народа и той поддаде.

Каквото може да се направи сега е така да се подбере траекторията на системата, че смъртността да е колкото се може по-малка. Това и става. Помнете - като има чака-рака и като няма достатъчна степен на ваксинация, ще има и висока смъртност. Не може да има чака-рака по цяла нощ и после някой друг да ни е виновен за високата смъртност. Тази зараза се предава от човек на човек.

7. Накрая - справяме се. Вирусът се мъчи да подпали суперпожара, а ние сме го спънали и му говорим What's up, doc?

Понеже пак има неразбрали - откъде е това What's up, doc?

Пускате си филмчетата за заека Бъни и слушате какво приказва заека на тези, които се мотат и си плетат краката, опитвайки се да го хванат. Дали пък няма да чуете и горната фраза?

8. Да държим така курса. Засега се справяме много добре.

Планът е такъв - да направим трите пречупвания на трендовете през февруари. Защо? За да може на 19 март, когато се навършват 2 години откакто Витанов, зловещият Мориарти, агент Смит или още там както го наричат пухкавите малки крякащи юрдечета, се захвана с борба срещу вируса, да се изправи и в чест на годишнината да казва само хубави новини за пандемията. Много ли искам? Не мисля.

Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 4 януари." Дебили, това беше преди месец!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: