Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Витанов: Фиаско за негово величество Омикрона
Автор: Екип Varna24.bg 13:30 / 14.02.2022Коментари (2)1212
©
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката във връзка с COVID-19 у нас към 14 февруари 2022 година.

Публикуваме поста му във Фейсбук без редакторска намеса:

Най-напред, честит празник на кой каквото празнува.

Състоянието на нещата е следното

1. Завърши третата седмица от царстването на Омикрона.

Започна четвъртата. Базовото репродуктивно число днес е 0.95. На това му се казва фиаско на негово величество Омикрона. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи - пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците - пред пречупване. Тренд на повишаване на смъртността - непречупен. Той ще се пречупи последен. Състоянието е според очакванията.

В България не се случи огромната Омикрон вълна, която наблюдавахте в други държави. И тръгнахме да го удряме на уволнение.

Предупреждение:



Бързата кучка слепи ги ражда!

Битката още не е свършила. Внимавайте с отпускането на мерките.

Нали знаете приказвката за давенето на края на Дунава. С достатъчно глупост може да стабилизирате сценария вторичен пик на Омикрон вълната. Спазвайте мерките. Вървим добре, не бива да се отклоняваме от правилната траектория.

При тази вълна системата "Бърза кучка" е толкова погрешна, колкото и системата "Сталин" (Налагане на тотален локдаун).

2. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. С очите си наблюдавате как огромната българска социална система върви по тази траектория вече четвърта седмица. Който мисли, че е лесно, да се пробва да го направи.

Виж да излезете от тази траектория, не е много трудно. Малко глупост трябва да сипете в тенджерата и манджата вторичен пик ще ви се получи.



3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.95. Фиаското на Омикрон. Вместо да се разширява, обхвата на заразата почва да се свива. Сценарият вторичен пик - нестабилен в настоящия момент. Посока на усилията - да бъде държан нестабилен. Трябва да сме тотални идиоти за да стабилизираме сценария за вторичен пик. Това го написах вчера, пиша го и днес. Утре може да го напиша и с главни букви.



4. Състоянието на нещата в болниците - системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице признаци, че сме достигнали максимума на натиска. Пречупването на тренда се очаква да стане през тази седмица.

С това ще излезем от пика. Ноемврийска прогноза на Витанов - излизане от пика на петата вълна през втората половина на февруари.



5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.

Трендовете се пречупват според прогнозите.

Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Започва отслабване на мерките там, където те са си свършили работата. Тук не бива да се бърза. Спряхме нарастването на новите случаи послед зима. Да не изпускаме тази победа. Да не изпускаме шарана този път.



6. Смъртността - и тук системата се движи според очакванията.

Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари.

Има обективни фактори, които водят до високата смъртност и те не могат да се премахнат с тактически мерки. Мислите си, че с тотален локдаун смъртността ще намалее. На други места имаше тотален локдаун и стотици хиляди случаи на ден. Винаги съм казвал - неправилно наложеният тотален локдаун може да е много вреден. Първият локдаун у нас - да го кръстим локдаунът Ананиев - Мутафчийски, беше правилно наложен и той прегази първата вълна - проблемите ни почнаха чак през есента на 2020. От лятото на 2020 г. налагането на такъв локдаун е невъзможно поради това, че приказките на ГУРУТАТА за "безобидното грипче" са в главите на значителна част от народа, която стана инатеста. Оттук почва високата смъртност и докато не се преодолее това, смъртността ще е висока и никакъв тотален локдаун няма да я свали.



7. Накрая - справяме се. Ама цинично било да говоря така. При условията, в които се намираме, се справяме и то добре засега.

Единствената надежда на вируса остава инатестата част от българския народ да му помогне да запали суперпожара. Този сценарий е нестабилен засега. Дръжте го така и натрапникът няма да пробие. И днес да му кажем

What's up doc?



Тактиката е проста: Държим текущия сценарий стабилен и ще и видим сметката и на тази вълна. Базовото репродуктивно число падна под 1. Дръжте така. Омикронът е на колене. Не му помагайте да се изправи. Не действайте по системата бързата кучка, прекалената еуфория е също толкова вредна, колкото и прекаленият песимизъм.



Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Витан..., това се казва за теб ... Претърпя пълно ФИАСКО с твоите измислени математики..... При тебе каквото и да се каже все си прав...... ХАХАХА..... Нали си математик, изчисли сега кой вариант идва и колко е заразен преди ГОУЕМЦИТИ да го измислят.... Давай..... Искам да си първи..... Ето аз ще ти помогна.... Идва вирус смъртоносен, от комар, кацал на баба ти на футдата, смукнал 0.000043 грама кръв, омешана с на дядо ти вмирисаната спер....., минал през алфа, бета и гама лъчи, стоял 345 дена на слънце в ДУБАЙ, за да събере витамин Д......., кръстен на последния кръстоносен поход..... ХАХАХА
+1
 
 
Витанче не се прави на умен. Тези неща ще ти каже и дете. Вирусът си следва своя логичен път. Вдичко друго е пари, много пари. Вирусът си отива и си търси друга работа.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: