Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Витанов: Вие сте героите, но никой няма да ви благодари
Автор: Екип Varna24.bg 21:03 / 23.02.2022Коментари (0)1451
©
Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 23 февруари 2022 година. Това той направи с уговорката, че "днес, по-накратичко".

"Какво да обяснявам много - сценарият "Хапи Селдън" е стабилен. Ден след ден след ден, системата се движи по него.

Сега по същество.

1. Базовото репродуктивно число и днес е 0.85. Обхватът на заразата се свива. Посред зима. Това се и очакваше. От мен, защото в други прогнози се очакваше друго.

2. Припомняне на основните характеристики на сценария "Хари Селдън" (известни ви от много отдавна)- зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си.

Да проверим.

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.85. Обхватът на заразата се свива. Зимата още е тук, февруари месец сме.

4. Състоянието на нещата в болниците - системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Трендът на нарастване на заетостта на леглата - пречупен посред зима.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.

Няма тотален локдаун. Няма и да има. И зеленият сертификат се очаква да падне. В обявените ви срокове.

Отбелязвам - само при "Хари Селдън" има обявен срок за падане на зеления сертификат. Никъде другаде. Защото нали знаете - след 10-на дни юрдечетата ще се сетят да почнат да крякат, че и те можели да го кажат. Да, ама не.

6. Смъртността - в тази седмица се очакваше пречупване на тренда на високата смъртност. Ето ви го, почна да се вижда. Пречупването върви в зададените срокове. Благодарение на внимателно пресметнатите неексцесивни мерки и въпреки ниската степен на ваксинация и високата степен на инатестост.

Знаете, че "Хари Селдън" бе пресметнат точно при тези предположения, които се оказаха верни. Затова и сценарият работи. Пак да напиша - "Хари Селдън" ще ви извади от спиралата на високата смъртност и ще доведе до отмяна на зеления сертификат.

Оттам нататък се оправяйте - причините за високата смъртност не са от началото на януари, когато бе задействан "Хари Селдън". Те са много по-дълбоки и много по-отдавна. Честно казано, нямам желание да изчислявам и поддържам сценарии, които да компенсират инатестост у част от народа, който да ме плюе и окряква за благодарност. С голяма вероятност ще ви се наложи да сърбате попарата на хора, които ще ви правят други прогнози с друга точност.

7. Накрая - системата върви по предварително обявения ви сценарий. Следователно се справяме. Докато "Хари Селдън" е стабилен, няма да има вторичен пик.

Нещо повече - времето напредва и виждате как "Хари Селдън" бавно погребва мераците на Омикрон за вторичен пик и суперпожар. Железните закони на математическата социална динамика действат.

От вас се иска само едно - дръжте "Хари Селдън" стабилен и той ще ви извади от тази вълна. За моя радост - ще ме извади и мен от задължението да се занимавам с тези анализи и прогнози.

Иначе, както и досега, да кажем на неуспешния в България Омикрон: What's up doc?

Здравната система се справя. Браво на нея. Браво на всички, които се борят с този вирус и спазват мерките, които не са ексцесивни. Вие сте героите. Вие държите сценария "Хари Селдън" стабилен и носите инатестата и тарикатестата част от народа на гърба си през тази вълна. Никой от тях няма да ви благодари.

8. Накрая една картичка за прогнозната 14 дневна заболеваемост. Виждате къде е добре - Кърджали и Благоевград и къде все още не е добре - най-вече Варна и в по-малка степен, в Бургас.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: