Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какви ще са икономическите последици от войната?
Автор: Екип Varna24.bg 19:54 / 01.03.2022Коментари (0)1315
©
Икономическите последици от войната в Украйна ще се усещат в следващите три до пет години, прогнозира пред БНР финансистът Преслав Райков.

По думите му основните ефекти ще се усетят през покачването на цените на храните, петрола и природния газ, както и някои ключови суровини, доставяни основно от Русия и Украйна.   

Инфлацията ще е по-голяма от очакваната, което може би ще накара централните банки да пристъпят към по-големи повишения на лихвените равнища в опит да я укротят, коментира Райков.  

120 долара за барел?! 

Петролът и природният газ поскъпнаха чувствително от началото на военния конфликт. Според Преслав Райков покачването на цената на черното злато до 90 долара за барел е провокирано от политиката на ОПЕК+, но ръстът над тези стойности се дължи на геополитическото напрежение. Финансистът не вярва Русия да бъде изключена от ОПЕК+ заради военната агресия в Украйна, но "може да бъде санкционирана“ с покачване на количествата петрол на пазара в опит да се балансира цената.  

Въпреки всичко тя ще остане висока и не е изключено да достигне и до 120 долара за барел, ако Русия реши да спре газовите доставки като контрамярка срещу санкциите, коментира Райков. По думите му оптимизъм да не се стигне до такъв сценарий дават преговорите с Иран. При положителен развой страната ще се върне на петролния пазар, но няма да успее веднага да го направи с пълния възможен обем. 

Нова Арабска пролет? 

Доставките на пшеница и други селскостопански култури ще бъдат нарушени заради конфликта, което вече се отразява в сериозно покачване на цените им. В Египет огромна част от тези култури се внасят именно от Русия и изолацията на федерацията от международната търговия може да доведе до дефицита им в африканската държава. Това може да има не само икономически последици, но и да доведе до недоволство, което да прерасне в нова Арабска пролет, коментира Преслав Райков.  

Санкциите срещу Русия – докога?  

Когато бъдат окончателно прекратени военните действия, най-вероятно част от санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, прогнозира финансистът. Причината е, че те имат много тежък икономически ефект не само върху Москва, но и в целия свят. Най-дълго ще останат персоналните санкции, смята още експертът.  

До смяната на режима Русия няма да бъде желан партньор, но все пак няма да бъде напълно отстранена от международната търговия, коментира Райков.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: