Нанесоха нов сериозен удар по Роман Абрамович

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:07 / 15.03.2022
1119
Разследване на Би Би Си изнася нови доказателства за корупционни сделки, с които Роман Абрамович е натрупал богатството си. Собственикът на футболен клуб Челси е направил милиарди след закупуване на петролна компания от руското правителство в нагласен търг през 1995 година, съобщава Нова.

Абрамович е платил около 250 милиона долара за "Сибнефт“ преди да я продаде обратно на руското правителство за 13 милиарда долара през 2005 година. Адвокатите на руския олигарх казват, че няма основания да се предполага, че той е натрупал голямото си богатство по престъпен начин.

Абрамович попадна под ударите на санкциите на британското правителство миналата седмица, заради близките му връзки с руския президент Владимир Путин. Авоарите на руснака бяха замразени. Абрамович е сред седемте руски милиардери, добавени към британския санкционен списък заради руската инвазия в Украйна. Европейският съюз предприе сходни санкционни стъпки, за да изолира руския президент Владимир Путин. Абрамович, който освен руско, има и израелско и португалско гражданство, отрича да има близки връзки с Путин.

Би Би Си припомня, че милиардерът вече призна в британски съд, че си е послужил с корупционни практики, за да помогне за сделката за "Сибнефт“. Той бе съден в Лондон от бившия си бизнес-партньор Борис Березовски през 2012 година. Абрамович спечели делото, но призна в съда как е бил нагласен първоначалния търг за "Сибнефт“ и е дал на Березовски 10 милиона долара за плащане на служител на Кремъл.

Сега предаването "Панорама“ на Би Би Си предостави документ, тайно изнесен от Русия, в който се казва, че руското правителство е било измамено с 2,7 милиарда в сделката за "Сибнефт“. Документът съдържа подробности и за друг нагласен търг две години по-късно за руската петролна компания "Славнефт“.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 1


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).