Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Един от лекарите, които остават на "фронта" и помагат на много родилки
Автор: Екип Varna24.bg 13:54 / 15.03.2022Коментари (0)824
©
През последните седмици една снимка обиколи социалните мрежи. Направена е в ранните часове на руската инвазия и показва мига, в който на бял свят се появява едно от първите украински бебета, родени по време на войната.

Името на лекаря, който помага при раждането, е Кирил Венцковский. Въпреки продължаващите руски атаки и ракетите, разрушаващи Киев, Венцковский е решен да не напуска града. И въпреки че му се е наложило да прекара последните две седмици почти изцяло в болницата, той казва, че няма да спре да прави това, за което е учил - да помага на майки да раждат здрави деца.

Венцковский е акушер-гинеколог от 16 години. Присъствал е на хиляди раждания, но от 24 февруари насам, когато руската армия нахлу в Украйна, за първи път му се налага да изражда бебета в бомбоубежище.

Началото на войната го заварва на смяна в Перинаталния център в Киев, където работи. Заради въздушните нападения лекарите са принудени да преместят родилките в мазето на болницата, което обаче не е пригодено за целта. Налага се Венцковский да го оборудва.

"Тук имаме нещо като импровизирана родилна зала. Както сами можете да почувствате, за съжаление не е твърде топло", разказва Венцковский пред екип на телевизия "Настоящо време".

"Комфортната температура за едно новородено е 26 градуса. Тук е невъзможно да осигурим това."

За да се опитат все пак да стоплят помещението, лекарите слагат два радиатора и една ултравиолетова лампа, насочени към родилката. На снимките от мястото обаче се вижда, че по време на раждането жената остава облечена с яке, а условията около нея са стряскащи - единствено обикновена завеса я отделя от другата част на мазето, мазилката по стените се лющи, липсва каквото и да било модерно оборудване, предава "Сводобна Европа".

"За съжаление тук не можем да инсталираме сърдечните монитори, които се използват в родилните отделения за наблюдение на сърдечния ритъм и състоянието на бебето", обяснява Венцковский и добавя: "Преди да бъдат измислени сърдечните монитори, лекарите са използвали такива дървени тръбички - стетоскопи. Поставят се върху корема [на майката] и с тях се прослушва сърцето на бебето."

Цялата първа седмица на войната Венцковский прекарва в болницата. Прибира се в дома си чак на седмия ден.

"Отбих се съвсем за кратко да взема някои чисти неща, четка за зъби. После излязох още два пъти, защото баба ми и дядо ми са възрастни. Купих им вода, лекарства и това е. Тук (в болницата) съм почти през цялото време", разказва лекарят.

Венцковский завършва медицина в Киевския национален медицински университет през 2007 г., след това специализира акушерство и гинекология. Допреди войната се занимава активно със спорт, съосновател е на клуб по колоездене, участва в състезания по триатлон.

В свое старо интервю от преди малко повече от две години казва, че мечтае да се пробва в плуването на дълги разстояния и в многодневни състезания с велосипеди. Към момента обаче плановете му за бъдещето са краткосрочни и са изцяло свързани с болницата. По думите му планира да остане в Киев и да продължава да върши работата си на лекар. Не се смята за герой.

"Честно казано, смятам, че героите са тези наши момчета и момичета, които ни защитават на фронтовата линия. Ние тук просто си вършим работата. А можем да си я вършим, защото те ни защитават."



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: