Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мариана Тошева: Почти половината от украинските бежанци са настанени в частни домове
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 30.03.2022Коментари (0)956
© bTV
"Почти половината от бежанците от Украйна са настанени в частни домове. Може би трябва да се помисли за някакъв вид реверанс от страна на държавата за тях. Прецизира се точно каква да е помощта за домакинствата, за да се избегнат злоупотреби. Местната власт трябва да знае, че на територията на дадена община има настанено семейство или лица от Украйна, защото така може да се проследи къде са тези хора и колко време остават там“, заяви в "Тази сутрин“ Мариана Тошева, новият председател на Държавната агенция за бежанците. 

"Проучванията сочат, че ще има втора бежанска вълна от Украйна, защото ситуацията там не затихва, така че България трябва да е добре подготвена", допълни тя.

Близо 900 служители на МВР са обучени по системата за регистрация на бежанци на Държавна агенция за бежанците, разкриват се и нови места за регистрация, но всичко е свързано и с техническо обезпечение. По думите й до края на месец май хората, избягали от Украйна и настанени в хотели, ще могат да останат в тях.

"При този безвизов режим 90 дни част от хората наистина все още се колебаят дали да пристъпят към регистрация за временна закрила и съответно да ползват правата, които произтичат. Регистрацията е важна за правата на тези хора и е свързана с адресната регистрация за социалното подпомагане, а другата линия това е, че те при всички положения се настаняват, тоест не са оставени без подслон и без обгрижване“, обясни тя.

Тя припомни, че вчера на "Лъвов мост" в София и открит нов пункт за регистрация на бежанци със съдействието на БЧК. За група от 57 жени и деца, настанени на територията на София, е организиран зелен коридор за регистрация. Това беше пилотно начинание, за да видим как системата може да работи в подобни случаи“, коментира Мариана Тошева. 

По думите й почти месец след началото на войната имаме 19 000 регистрирани граждани на Украйна с временна закрила. По данни на "Гранична полиция" са влезли 127 616 души, а като останали се водят 58 723. 

"Гражданите на Украйна да се възползват от статута на закрила в нашата страна, както и в страните от Европейския съюз. Правата, които произтичат от това са основно настаняване, медицинско обслужване. На този етап медицинското обслужване е предвидено както за всички лица, които са на територията на страната - спешната помощ, а за така наречените уязвими групи като бременни жени, възрастни хора, инвалиди, хора с хронични заболявания, за тях вече по реда за българските граждани се осигурява медицинско обслужване".



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: