Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Следващите цели на Русия в Украйна: Превземане на Мариупол и разделяне на Запада
Автор: Георги Кирилов 08:56 / 05.04.2022Коментари (0)1114
©
Изглежда, че засега Русия се е отказала от първоначалната цел на инвазията си в Украйна - превземането на Киев и свалянето на украинското правителство, но все още продължава да напада на изток и на юг, пиш aгенция "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Дори при този план "Б", наложен от украинската съпротива и военните неуспехи, Москва има множество цели, които рискуват да удължат конфликта и да причинят още повече смърт и разрушения. 

АФП разглежда петте цели, които Русия си е поставила за следващия етап на войната срещу Украйна, почти месец и половина след началото на конфликта.

Символична победа

Дори и с пълен контрол върху медиите след серия от драконовски мерки, президентът Владимир Путин ще иска да отчете някакъв успех на 9 май, когато Русия отбелязва победата си над нацистка Германия във Втората световна война.

"Путин е обсебен от символичните дати и историята, така че той отчаяно се нуждае от снимка на победа преди 9 май", казва Александър Гринберг, анализатор в Йерусалимския институт за сигурност и стратегия (JISS).

Сергей Караганов, почетен председател на московския мозъчен тръст Съвет за външна и отбранителна политика и бивш съветник на Кремъл, заяви, че Русия "не може да си позволи да "загуби", така че се нуждае от някакъв вид победа".

"Залогът на руския елит е много голям - за тях това е екзистенциална война", каза той пред британския седмичник "The New Statesman“.

Превземане на Мариупол

Докато руските сили изглежда се отдалечават от Киев и други региони на север, Русия не прави такива стъпки около югоизточния град Мариупол, който е обсаден от седмици насам напук на международния протест. Превземането на Мариупол би било решаваща стъпка за Русия в осъществяването на очевидната ѝ цел да контролира територията, свързваща украинския полуостров Крим, завзет от Москва през 2014 г., с Русия.

"Очаквам интензивни боеве до окончателното отстъпление на (украинската) съпротива от Мариупол", каза Гринберг.

На север се намират двете промосковски сепаратистки области в Донбас - Донецк и Луганск, така че превземането на града би дало на Москва контрол над обширна територия в източната част на Украйна.

С Мариупол руските сили биха могли "да се отправят на север, за да завладеят останалата част от Донбас и да имат непрекъснат контрол над южната част на Украйна и крайбрежието на Азовско море", заяви пред АФП Пиер Разу, академичен директор на Средиземноморската фондация за стратегически изследвания.

Завземане на нови територии

Отцепилите се Донецка и Луганска област - признати за независими от Русия през февруари - не контролират пълния обхват на тези две области в рамките на Украйна.

Москва настоява техните отцепници да имат пълна административна власт, а цялостният им контрол изглежда е ключова цел на войната.

"Войната далеч не е приключила и все още може да се обърне в полза на Русия, ако руските военни успеят да започнат операция в Източна Украйна", заявиха анализатори от Института за изследване на войната (ИИВ).

През уикенда Русия нанесе удари по западното пристанище на Одеса и западни източници никога не са изключвали амфибийно нападение срещу града, макар че това изглежда по-малко вероятно.

"Ако бъде наложено прекратяване на огъня на принципа "дръж това, което завземеш", Русия може да запази властта си над няколко нови части на Украйна", казва Иван У. Клишч, докторант по международни отношения в университета в Тарту, Естония.

Печелене на време

Нахлуването се оказа изключително скъпо за Русия както по отношение на човешките жертви, така и по отношение на разрушенията на военната техника в лицето на украинската съпротива, която беше много по-твърда, отколкото очакваше Кремъл.

Военни анализатори отбелязват, че пролетният набор на Русия започна на 1 април и макар Москва да настоява, че наборниците не се изпращат в Украйна, новите попълнения биха могли да влязат в битка, след като подпишат договори и бъдат обучени.

"Войната далеч не е приключила... Предстоят нови офанзиви", каза Густав Гресел, старши сътрудник по политиките в Европейския съвет за външни отношения (ЕСВП), като добави, че персоналът е "ключовият ресурс", който липсва на Москва.

Анализаторите обаче твърдят също, че една дълга изтощителна война би била опасна и за Русия, като се има предвид успехът на украинската партизанска тактика през последните седмици.

"Ако в крайна сметка това се превърне в продължителна изтощителна война, Украйна като цяло изглежда в по-благоприятна позиция", казва Майкъл Кофман, директор на Програмата за изследване на Русия в Центъра за военноморски анализи в САЩ.

Разделяне на Запада

Колкото по-дълго се проточва войната, толкова повече се очаква Кремъл да набляга на една от любимите си тактики - да се стреми да раздели Запада на държави, които искат да заемат най-твърда позиция срещу Москва, и такива с по-примирителна позиция.

Путин побърза да поздрави един от най-близките си съюзници в ЕС, унгарския министър-председател Виктор Орбан, след като партията му спечели изборите, на които той получи четвърти мандат.

Като възможен предвестник на предстоящото напрежение президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Путин не бива да остава на власт, но френският президент Еманюел Макрон отвърна, че подобна реторика е безполезна.

Макрон заяви днес, че ЕС ще обмисли нови санкции срещу руската петролна и въгледобивна промишленост, но не спомена природния газ, от който Европа продължава да е силно зависима.

"Целта на играта е да се раздели също и общественото мнение", допълни Разу.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: