Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът Петков в Румъния: Възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма
Автор: Екип Varna24.bg 19:20 / 29.04.2022Коментари (0)1377
© БНТ
Кирил Петков заедно с българска правителствена делегация е на посещение в Румъния. В Букурещ той разговаря с министър-председателя на Румъния Николае Чука, с президента Клаус Йоханис и с еврокомисаря по транспорта Адина Валеан, съобщи БНТ.

"Искам да благодаря за гостоприемството и за приятелството. Днес нашето правителство дойде в Букурещ от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това доказва усилената работа, която всички ние имаме по предизвикателства - енергийна криза, война в Украйна, очертаваща се след това продоволствена криза, ето защо е толкова важно днес България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори. Набелязахме конкретни стъпки с конкретни срокове", обясни премиерът Кирил Петков.

Влизането в Шенген е огромен приоритет за нас - да се движим заедно и да не се забавят следващите стъпки, подчерта Петков.

Най-вероятно тази есен ще имаме газ през интерконектора с Гърция, допълни румънският премиер.

На 5 май в София ще проведем регионална среща на енергийните министри за потенциала за осигуряване доставките на газ - от Азербайджан, Турция. Надяваме се на тази среща да се вземат решения и да се направят заключения на регионален план.

"Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция, сега може да работи в обратна посока. И възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма, защото и ценовите нива ще бъдат различни. Нашите партньори от Азербайджан също са възможни партньори", обясни Кирил Петков. Уверен съм, че физическото завършване на интерконектора с Гърция ще бъде през юни, допълни той.

Премиерът на Румъния Николае Чука изведе основните акценти от темите, дискутирани по време на разговора с българския му колега Кирил Петков:

- Програмите за транспорта - ние имахме две основни цели, базирахме се на меморандум относно изграждане на втори мост Гюргево-Русе и започване на проекта за драгиране на река Дунав. За един много кратък период българската част на Дунав мост да влезе в ремонтни работи. Ние се договорихме да отворим ГКПП с ферибот това ще допринесе за преодоляване на ограниченията, предизвикани от работата по поддръжката на моста.

- По-голям брой мостове - до края на следващата седмица да се учреди обща група със специалисти от министерството на транспорта на двете страни, която да обсъди възможностите.

Двустранен анализ на общите ресурси и капацитети, така че да намерим общи решения

- Влизането в Шенгенското пространство да бъде постигнато с общи усилия, с използване на всички дипломатически инструменти, за да убедим общността, че ние можем, че ние отговаряме на условията и стандартите, и можем да бъдем приети  

- Молдова е най-уязвимата държава от гледна точка на сигурността и се договорихме да окажем необходимата помощ. Заедно ще подкрепим европейския път както на Украйна, така и на Молдова и Грузия.

Всички ние заедно подкрепяме Молдова и ще бъдем техен партньор по пътя им към ЕС, допълни Кирил Петков. Ние няма да препоръчаме на румънските граждани да напуснат Молдова, каза премиерът Николае Чука.

В делегацията участват вицепремиерите Асен Василев и Борислав Сандов, министърът на отбраната Драгомир Заков, министърът на енергетиката Александър Николов и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

"Продължаваме промяната" ще гласува за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна. Президентът Зеленски поиска една много специфична техническа помощ и това ще бъде да ремонтираме военните машини. Вярваме, че г-жа Нинова няма да напусне коалицията. Така отговори премиерът Кирил Петков на журналистически въпрос по повод изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова по повод военната помощ за Украйна.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: