Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Аргирова обясни кои са признаците на дългия ковид
Автор: Екип Varna24.bg 22:20 / 11.05.2022Коментари (0)1206
©
"Много ме притеснява това, че възрастните хора с хронични заболявания казват: "Аз имам високо кръвно, аз имам сърдечно заболяване и затова не мога да се ваксинирам... Точно за тези хора с хронични заболявания са предназначени най-вече ваксините.

Ако ние имахме едно добро ваксинационно покритие, което е много слабо за момента, нямаше да имаме и толкова много и разнообразни случаи на постиковид явления", каза за БНР проф. Радка Аргирова след дискусия и обучение на тема - "COVID 19 – предизвикателството остава“.

Проф. Аригорова е член на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, съветник на българския премиер за мерките за коронавируса в страната.

"Сега е един много добър период, в който вирусът не циркулира и хората, и ако хората са вече убедени, могат спокойно да се възползват от възможността да се ваксинират. 

Вече имаме и действащ Национален план за борба с пандемията, имаме действаща информационна кампания на Министерство на здавеопазването за ваксините, имам фейсбук страница на МЗ по темата с цялата информация, която вълнува хората, има вече и Справочник на БЛС с възможност да попълниш тест, за да разереш коя ваксина е подходяща за теб.

Справочникът е съставен от екип от лекари по личното настояване на министър - председателят Кирил Петков. В него са взети предвид всякакъв вид заболявания и оплаквания на пациентите, подават се също и данни като възраст и тегло на човека, наследственост, заболявания. Калкулатор изчислява може или не може лицето да бъде ваксинирано и с коя от четирите разрешени до момента в ЕС ваксини.

Справочникът е в момента препоръчителен от МЗ, но се надяваме в скоро време да стане и задължителен за ползване", поясни още за БНР проф. Аргирова. Тя заяви още:

"Личните лекари трябва посъветват и възрастните си пациенти, неваксинирани, които сега изкраха тежък Омикрон, да изчакат три месеца и те също да се ваксинират.

В момента обикаляме страната, за да запознаваме личните лекари през Стратегията за комуникация на риска, която също е готова и която също работи. Тя не беше приета на МС, но пък беше одобрена на ниво МЗ.

Тя беше изработена с помощта на СЗО - България, колеги от Великобритания, с редица неправителствени организации. Така с помоща на психолози и психиатри вече бяхме в София област и в Северозападна България, за да обучим джипитата как да подхождат към пациентите относно ваксинационния процес.

"Ключовото е как да контактуваме с пациентите, които не вярват. Искаме да убедим не антиваксърите, а колебаещите се", обясни проф. Аргирова.

Следващите срещи след няколко дни са в Североизточна България. Защото най-големият срам при нас е колко е висока смъртността от Covid- 19.

Проф. Аргирова посочи, че макар вече да няма възможност общопрактикуващите лекари да издават направление за PCR - тест, няма опасност да бъдат пропуснати болни пациенти с коронавирус.

"Те трябва да си направят бърз антигенен тест и да се установи дали за заразени, защото иначе рискуваме да бъдат заразени и други хора. Освен това и след подписването на Анекса към НРД всички клинични пътеки са увеличени с около 25 на сто и болните с постоковид симптоми ще бъдат лекувани по съоветните КП.

Пациентите бяха в центъра на системата през пандемията. Но специалистите не бяха - тоест - дълго време взеха превес хора, които не са специалисти. И това е много лошо, макар да не беше само у нас.

"Защото когато питаш специалистите, може да ти се наложи да вземеш и решения, които като политик да са в твой ущърб, но пък да са в полза на пациентите. Това у нас беше пренебрегнато, мога да бъда категорична в това отношение. Сега посоката е далеч по-добре зададена", допълни проф. Радка Аргирова.

"Очакваме до края на тази година в аптечната мрежа у нас също да има от най-новите медикаменти срещу Covid - 19, които ги има в съседните държави и които са ефикасни и за новите мутации. Това ще са медикаменти за домашно перорално лечение на Covid.

Забавянето е заради това, че има предшестващи правителства и договори, които трябва да се спазят. Но нещата сега са доста по- ясни, координирани и много по-предвидими", обобщи проф. Аргирова.

"При една нова вълна, която със сигурност ще дойде, макар и не толкова голяма, системата вече знае какво я чака и знае как да постъпи, има и опита и знанието. Медиците извършиха подвиг досега, не знам дали хората го разбраха или не...

Проф. Аригорова разказа и за дългият COVID с неговите разнообразни клинични прояви, които се появяват седмици след излекуването. Това са проблеми на сърдечно -съдовата и дихателната система. Най-новите обаче са проблеми със зрението след прекарана инфекция, също и паметови и когнитивни нарушения, но и инсулти при млади хора, без такава симптоматика, но прекарали Covid- 19, което е плашещо, изтъкна проф. Радка Аргирова.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: