Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чашата преля! Извънредно съобщение от правителството за украинските бежанци
Автор: Екип Varna24.bg 19:49 / 30.05.2022Коментари (16)7811
© БГНЕС
Украинските бежанци, настанени в хотелите по Българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

"Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова.

По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

"За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

В тази връзка след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

"Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.06.2022 г.
0
 
 
Колко злобни хора има! Добре,че Нато ни пази,иначе руснаците щяха вече да са най-напред във Варна, а ние като украинците да се лашкаме и търсим подслон из чуждите държави!
Aнонимен
на 31.05.2022 г.
0
 
 
Не сме длъжни да има търпим капризите им, като не им харесва да си заминават.Всичко им се осигурява безплатно и пак недоволни.Това е тяхна война не наша.Заради тях цяла Европа пламна.Заради тях настъпи невиждана инфлация от която патим ние,а,те търсят безплатен лукс.Наистина май Путин знае какво прави,той ще ги нагласи,ама дано е по-скоро.
Aнонимен
на 31.05.2022 г.
+4
 
 
Сегашното правителство прекалява във всяко отношение в чуждопоклонството си.
0
 
 
Руските к**ви да не се обадждат,а да хващат пътя за русия
0
 
 
мдааа масово хората го забелязаха още в началото каква нагла паплач са тези бежанци,но на нашите управляващи им трябваха 3 месеца да го видят.... Всички вън от България като не искат в лагери,да заминават където искат,ако искат и да си ходят към Киев
Aнонимен
на 30.05.2022 г.
+5
 
 
Сякаш не бягат от война, а са дошли на петзвездна безплатна почивка. Тези хора са със съвсем объркани съзнания и си мислят, че целия свят им е длъжен. Не мислят, че зад тези настанявания стоят нашите пари. Не мсилят кой и как ще им плаща петзвездните почивки. Не мислят как ще се справят хотелиерите да плащат неустойки и да си провалят първия нормален сезон след две години глад. Вече успяха да отвратят повечето хора по света. Аз в базата в Паничише - на БДЖ съм била и услковията не са лоши. Не е 5 звезден хотел, ако има звезди са например 2. Ама изисквания че нямало балкон в стаята - когато се намираш на едно от най-красивите места в България, на пешеходно разстояние от Рилските езера, просто са безумни. В същото време едни други украинци- от Донецк и Донбас с години живеят в мазите, без вода и храна и в постоянен ужас от бомби. От УКРАИНСКИТЕ бомби!!! Това не е наглост, а нещо много по-лошо.
+4
 
 
"Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“ - ТОВА ВИ Е ГРЕШКАТА. Можеше по естествен начин да се определи кои имат реално нужда от помощ.
0
 
 
Като се каниш за празните автобуси и вагони колко тръгнаха днес? 70 човека и те с претенции, че било в планината .Казвам ви взимам семейството и заминавам в Киев при същите условия а те да стоят тук.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: