Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (3)
Скандалът във Формула 1: Люис Хамилтън поиска по-старите да не получават думата
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 01.07.2022Коментари (0)553
©
Люис Хамилтън скочи отново на Нелсън Пикет, след като трикратният световен шампион във Формула 1 го обиди на расистка основа. Скандалът продължава вече няколко дни, след като в социалните мрежи се появи видео от миналия ноември, на което 69-годишният Пикет използва думата neguinho, която е обидна за цветнокожите. Формула 1, международната федерация (ФИА), както и редица отбори, критикуваха Пикет, който се извини за думите си, но отрече да е расист.

Хамилтън вече критикува легендата с постове в социалните мрежи, но преди Гран при на Великобритания отново скочи на бразилеца. Освен това, седемкратният световен шампион призова да не се дава дума на по-старите хора в спорта.

"Бил съм обект на расизъм, на критики, на негативизъм, на архаични мисли, на дискриминация от много, много време, така че това не е нищо ново за мен. Въпросът опира повече до по-голямата картина. Не знам защо продължаваме да даваме платформа на тези по-стари гласове. Те говорят за нашия спорт, а ние се опитваме да стигнем до нещо много по-различно. Ако искаме да растем в САЩ, в други държави, в ЮАР например, трябва да погледнем в бъдещето и да даваме думата на по-младите хора, които представят днешното време. Не става въпрос само за един човек, а за по-голямата картина“, каза Хамилтън. 

Той коментира и думите на друг трикратен световен шампион - сър Джаки Стюарт (83 г.), който го призова да се оттегли от спорта, както и на бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун, който заяви, че би поел куршум за президента на Русия Владимир Путин и го оправда за войната в Украйна, а освен това допълни, че Хамилтън не трябва да обръща внимание на расистките обиди. 

"Формула 1, медиите – ние не трябва да даваме думата на тези хора. Дискриминацията не е нещо, което трябва да пазим или да промотираме, не трябва да даваме платформа на такива, които се опитват да разделят хората. Трябва да правим така, че да събираме хората заедно, ние всички сме еднакви. Такива коментари не помагат. Не мисля, че е минал и ден, в който по-стари хора, които не са актуални в нашия спорт от десетилетия, не са казали нещо негативно и не са опитали да ме свалят. Но аз още съм тук, още съм силен, фокусиран съм върху работата си“, допълни Хамилтън. 

Попитан дали е загубил уважение към "по-старите гласове“, той отговори: "Винаги съм гледал да не обръщам внимание, да проявявам уважение, но защо трябва да им даваме думата? Те не са в сегашното време и очевидно не искат да се променят. Времената на дискриминация и микро агресия не помагат в днешно време, а създават по-голямо разделение.“

Според "Скай Спортс“ Пикет е получил забрана за влизане в боксовете заради поведението си. Междувременно, световният шампион Макс Верстапен, чиято половинка Кели е дъщеря на Пикет, защити бразилеца: "Думите, които използва, не бяха правилни. Но аз съм прекарал много време с Нелсън, той определено не е расист.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Футболна лига за ветерани 40+ стартира във Варна
Участници от 9 държави мерят сили в Международен турнир по фигурно пързаляне край Варна
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: