Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изхвърлят Толстой, Пушкин и Достоевски от учебните програми в училищата в Украйна?
Автор: Екип Varna24.bg 11:32 / 01.07.2022Коментари (0)1136
©
Изпълняването на руска музика на публични места и вносът на голямо количество книги от Русия и Беларус вече са забранени в Украйна. Решението на парламента в Киев обхваща “произведения на автори, които са били или са граждани на държавата агресор". 

Руските творци като “авангард" на руската армия

Още преди началото на войната украинският телевизионен водещ и продуцент Игор Кондратюк организира петиция за забрана на концертите на руски изпълнители в Украйна, която събра над 25 хиляди подписа. “Руските изпълнители трябва да останат нежелани в Украйна, докато отношенията с Русия не започнат се градят върху приятелска основа", казва той пред "Дойче Веле". След анексията на Крим през 2014 г. и началото на войната в Донбас, руската армия започна да използва творците като своеобразен авангард, твърди водещият.

Интернет платформите отчитат все по-висок интерес към съдържанията на украински език. С този интерес авторите на закона оправдават новите забрани, които предвиждат и изключения: например изпълнители от Русия, които осъждат агресията срещу Украйна, не попадат под ударите на новите правила. 

И вносът на руски книги ще бъде ограничен

Другият приет закон забранява вноса на книги от Русия, Беларус и окупираните части на Украйна. Засегнати са както книгите, които са написани в тези райони, така и трудовете на автори, които са руски граждани. Изключение се прави за публикациите, които са били издадени преди окупацията. И все пак литература, която е издадена на руски език, но в други държави, може да бъде внасяна в Украйна, стига да получи съответното разрешение. Специален съвет ще проверява вносните книги за антиукраинска пропаганда. 

В самата Украйна пък е вече е забранено да се публикуват автори, които притежават руски паспорт. Правилото няма да важи за рускоезичните книги, които ще излязат от печат преди 1 януари 2023 година. 

“Нито “добрите руснаци", нито “лошите руснаци" ще могат да се появяват на пазара", казва Олександър Красовицки, който е издател и един от съавторите на закона. Според него забраната е насочена основно към авторите с руско гражданство. Но включително и творбите на Пушкин и Толстой, издадени в Русия, вече няма да могат да бъдат внасяни. Ако обаче те идват от друга държава - няма проблем. Съществуват и други изключения: ако някой не пренася повече от десет екземпляра от определена рускоезична книга и тя не е в списъка на антиукраинската литература, ще може да бъде внасяна.

Камю вместо Булгаков?

Следващата стъпка вероятно ще е премахването на руската литература от училищата. Работната група в украинското министерство на образованието вече препоръча 40 руски и съветски писатели и поети да бъдат извадени от учебната програма, сред тях са Толстой, Пушкин, Достоевски и Булгаков. Заместник-министърът на образованието Андрий Витренко обяви, че “всичко, което е възпявано от “орките", ще изчезне от програмата по чуждестранна литература" и посочи конкретно “Война и мир". 

По-късно към списъка бяха добавени и други автори, чиито произведения да бъдат заменени. Така например се предлага вместо “Майстора и Маргарита" на Булгаков единадесетокласниците да четат “Чумата" на Албер Камю. Изключение ще се прави за автори като Гогол, който е роден в Украйна. 

“Не виждам как в момента може да се преподава за красотата на руската поезия"

Писателят Ростислав Семкив препоръчва изобщо да не се изучава руска литература в часовете. “Не виждам как в момента може да се преподава за красотата на руската поезия на учениците. В класните стаи седят деца, чиито домове са били разрушени, които е трябвало да бягат, били са под обстрел или са загубили роднини", казва Семкив. Немската литература се появява отново в учебната програма на съветските училища едва през 1960 година - 15 години след победата над националсоциализма. 

Според професора по психология и педагогика Андрий Хирник руската литература и култура са заемали непропорционално голямо място в образователните програми на Украйна преди нападението на Русия. Сега на английската, немската, френската, китайската и украинската литература просто ще се отдава по-голямо внимание.

Все още предстои да се вземе окончателно решение по предложението на работната група. “Министерство на образование ще събере не само работната група, но и други представители на министерството, след което ще бъде взето окончателното решение по този въпрос", обяви образователният министър Серхий Шкарлет.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: