Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Само месец до най-мащабното колоездачно предизвикателство с кауза
Автор: Екип Varna24.bg 17:10 / 28.07.2022Коментари (0)348
©
Българският маршрут, Дунав Ултра, затвърждава позицията си на най-популярен туристически веломаршрут на Балканите. С впечатляващата си обща дължина от 740 км. той следва северната граница на България, преминавайки от запад на изток по поречието на река Дунав, през Добруджа, до Черно море.

В преобладаващата си част маршрутът следва ненатоварен откъм трафик път, което е предпоставка за преминаването му с велосипед, т.е. подходящ е както за начинаещи колоездачи, така и за по-екстремни такива, желаещи да тестват физическата и психическата си подготовка. 

Всички преминали целия маршрут се сдобиват със Сертификат, а от тази година сертификати се издават за преминали по маршрута с мотоциклет, автомобил и кемпер. 

С цел популяризиране на идеята и маршрута, на 27 и 28 август в гр. Видин, за 9-та поредна година ще се проведе промо събитието - Дунав Ултра - тази година под наслов Реката, Добруджа и морето 2022. 

На 27-ми август пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната, Баба Вида, ще бъде създадена промоционална колоездачна зона с названието "Баба Вида Арена“. 

За първа година Министерството на туризма заявява своята официална подкрепа на инициативата, с което помага на основната кауза на Дунав Ултра - да популяризира населените места в близост до северната граница на България. За целта в района на  крепостта ще бъдат изградени шатри, където ще се представят рекламни материали - както на Министерството на туризма, така и от общините - партньори.

Ден по-късно - на 28-ми август от централния площад на Видин, пл. Бдин
©
ци, ще се даде началото на тазгодишното масово изминаване на маршрута с велосипед. Очаква се лично кметът на гр. Видин, Цветан Ценков, да поведе колоната от 150 колоездачи от България и Румъния, които ще стартират заедно, за да изминат разстоянието на маршрута до крайната му точка - с. Дуранкулак (Общ. Шабла). 740-километровият преходът не е състезание и няма класиране - това е индивидуално предизвикателство за всеки, приел да участва в каузата за популяризиране на 110 населени места по поречието на р. Дунав и Добруджа, в страната. 

Най-екстремните участници ще минат 740-километровото разстоения за по-малко от 48 часа, а основните групи ще изминат маршрута с график между 5 и 10 календарни дни. 

Всички най-интересни природни и културни забележителности, през които преминава маршрутът, както и цялата информация за самоорганизирано (т.нар. “селфгайдед") изминаването на маршрута, могат да бъдат открити в специално създаденото Мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone). 

Последните години масовото изминаване на маршрута се налага като основна атракция на местните жители в края на лятото и своеобразен подвижен фестивал. Информация за активностите във всяко населено място по време на прехода може да следите на официалната страница на събитието.

Събитието се провежда с подкрепата на: Министерство на Туризма и общините: Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла. Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация Америка за България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
"Комодор"-Варна: Показахме, че сме готови да влезем в първата четворка
Нургюл Салимова изпусна победа, но намали разликата с първата на Турнира на претендентките
Григор Димитров може да стане част от Топ 8 в световния тенис
Спартак (Варна) влиза в битка с Добруджа за нова атака на Първа лига
Шампионът "Шумен 61" тръгва към атака на осма титла
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: