Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Известна тв водеща се захваща с частен бизнес
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 22.08.2022Коментари (0)975
©
Аделина Радева очарова още с първата си изложба, която откри в Палавеевата къща в Копривщица. Рисуването не е единственият талант на журналистката на БНТ. Тя умее и да изработва бижута, при това професионално. И двете си хобита Аделина усъвършенства доста дълго време.

Първо се увлича по бижутерството и за да изучи занаята, журналистката даже посещаваше курсове. Преди време направи и изложба в арт център в столицата. Днес Аделина е загърбила страстта си към изработването на накити, заради рисуването. 

"Рисуването измести бижутата, защото това са различни неща, които правим с ръце", сподели Аделина Радева тези дни. Освен това психологическата нагласа е друга, когато е пред бялото платно с четка в ръка. Тя все още много обича бижутата, но сега просто няма време за тях, съобщава HotArena.bg.

Аделина, която и преди години е посягала към четката, се върна трайно към това си хоби преди 2 години, след като се раздели с Нова тв, в чийто ефир водеше в тандем с Виктор Николаев сутрешния блок "Здравей, България". Тогава, сред причините за решението си, Аделина изтъкна желанието да промени начина си на живот.

С напредването на годините човек обръща повече внимание на свободното време, на пълноценното общуване, оценява ги и затова често биват предпочитани дори пред по-високата заплата. Така станало и при Аделина, за чието възнаграждение в Нова тв се носеха легенди.

Тя се върна в БНТ – телевизията, която й е на сърце. Покрай професионалната промяна, тя имаше повече време за приятелите и семейството си, както и за себе си. Започна да запълва тези желани свободни моменти с рисуване. Преди време тя сподели и намерението да посещава уроци по изобразително изкуство.

Тъкмо с необходимостта от лично време, в което да сбъдваш мечтите си, е свързано името на първата й изложба. "Неизпратени писма", защото в тях са нещата, които човек не смее да направи. Но тези писма все пак в един момент ще бъдат прочетени и той ще разбере, че желанията не търпят отлагане.

"Целта на изложбата не е да ме представи като художник, а да представи желанието на човек да отваря пространства в личното си време, което мисля, че ни липсва", сподели Аделина тези дни. Посланието, което тя иска да отправи с картините си, е да вдъхне смелост на всеки да направи това, което иска.

При медийните си изяви, свързани с изложбата, журналистката не скри вълнението си, защото става дума за нещо, за което не разчита на дългогодишния си опит, и е съвсем различно от това, което е свикнала да прави. Дори изпитвала известно неудобство, защото не се чувства художник.

И все пак още преди да открие изложбата си, талантът на Аделина е признат от много приятели, които вече имат нейни картини в домовете си. През годините тя ги е изненадвала приятно като им е подарявала свои платна. Раздала е повече от 20 картини, колкото събра в изложбата си "Неизпратени писма". Тв водещата е подарявала на приятелки и много от бижутата, които е изработвала.

Тя отдавна се занимава с изработката на накити. Приема това си хоби като терапия, защото работейки върху поредното бижу, се изключва за околния свят. Тъкмо така й действа и рисуването, на което се отдаде в последните две години. Отърсва се професионалните ангажименти в телевизията и твори, което за нея е свобода. Защото с отминаването на времето, споделяла е Аделина, идва момент, в който осъзнаваш, че от живота ти отсъства лекотата, това веселие, което си спомняме и сме носталгични към него. На нея й се прищяло да се върне към тези усещания, да почувства тази свобода, което станало чрез рисуването.

Не се знае дали журналистката е реализирала желанието си да ходи на уроци по изобразително изкуство, но пък е споделяла, че е усъвършенствала уменията си на бижутер с различни курсове. Аделина Радева посещавала занятията месеци наред, за да се научи да работи с различни техники.

Днес тя умее да изработва бижута с телчета, като за целта използва най-различни клещи – за стискане, рязане, извиване. Може да прави накити с низане. Най-трудната техника, която е усвоила, е изработването на бижута на специално малко "индийско станче", както го е описвала.

На него се тъче и се създават големи плетени гривни или пък кръгли гердани. Тази техника изисква време и търпение. Сложна е и доста пипкава, защото се използват миниатюрни мъниста. Аделина не се задоволила с нея. Перфекционизмът я отвел даже при професионални бижутери, които я научили на металолеене. Така че журналистката може и да топи сребро с горелка, да отлива, после да минава с вал.

Страстта й към бижутерството продължи доста време, докато тази към рисуването не я измести. Използва пастели и акрилни бои, а картините, които събра в изложба, е рисувала между новинарските емисии, в изборните студиа, президентските дебати, в стаята си, в Резово, където обича да ходи, в Пловдив и в Бургас, където се чувства добре.

"Най-вече когато имам възможност, защото трябва да си извадя боите, да помисля, да се концентрирам, а това е голям лукс за начина ми на живот", сподели Аделина Радева наскоро. Затова и моментите, в които има възможността да рисува, определя като подарък за самата нея, защото тогава се чувства спокойна и щастлива.



Още по темата: общо новини по темата: 6915
05.04.2024 »
10.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/1153 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: