Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Димитър Димитров: Засилваме физическата подготовка на полицаите
Автор: Екип Varna24.bg 15:13 / 02.02.2010Коментари (0)3386
© Позвънете
Димитър Димитров е роден през 1962 г. във Варна. Завършил е Висшата специална школа „Георги Димитров" в София. От 1987 г. е в системата на МВР. Известно време е работил като районен инспектор и патрулиращ полицай. След това е бил в редиците на „Криминална полиция", където е преминал почти целият му живот. От 2000 г. става началник на IV РПУ във Варна, като наравно с криминалистиката започва да се занимава и с административна дейност. Междувременно завършва специалност „Право" в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Женен е и има един син.

- Комисар Димитров, колко процента от служителите на варненската дирекция на МВР са с наднормено тегло?

- Доколкото имам наблюдения, процентът на полицаите с наднормено тегло е малък. Правя това заключение на база медицинските показатели, от гледна точка на това, че ако един полицай е висок 1,70 м, той трябва да тежи 70 кг. Може да се каже, че има по-якички, но дебелаци няма в редиците на варненската полиция.

- През какъв период от време служителите на дирекцията преминават изпити по физическа подготовка?

- Смятаме да повишим физкултурата на полицаите, затова изпити ще се провеждат на 6 месеца, а не както беше досега - на 1 година. Умувахме заедно с колегите от отдел „Човешки ресурси" дали да не направим изпитна програма по американската система - на всеки 4 месеца. Все пак се спряхме на българския модел. Следващият изпит по физическа подготовка ще бъде през юни т. г. Обяснил съм на колегите, че много ще държим нормативите да бъдат покрити. Иначе няма как униформеният състав да изпълнява добре служебните си задължения по охранителна дейност. Всъщност, изпитът ще е теоретико-практически и ще бъде за всички служители с полицейски правомощия.

- Запознати ли сте с резултатите от изпитите през м. г. и задоволителни ли са те?

- За м. г. бих казал, че равносметката е добра. Резултатите не само бяха задовилителни, ами бих казал и добри. Лично съм присъствал на част от изпитите и гледах как колегите се потят. Може би стабилната подготовка на варненските полицаи се дължи и на това, че трябваше да ги инспектира софийска комисия. Всеки се стегна. Иначе през последните години имаше такива, които ги домързяваше и си вземаха болнични. Изказването на тогавашния главен секретар и настоящия зам.-министър на МВР Павлин Димитров даде ясен сигнал към всички, че ще бъдат предприети крути мерки срещу нередовните в това отношение. Лично съм бил очевидец как полицаи ходиха да се подготвят. Има изградена система, във всички районни управления си има места с уреди, където по 2 часа седмично активно се спортува, за да се поддържа физическата форма. Тази методика е заложена в нашата нормативна база. Има и стрелкова и практическа подготовка.

- Като зам.-директор на варненската полиция на какво смятате да наблегнете в работата си с личния състав?

- Приоритетите ми са да наблегна на обучението на състава. Може и малко академично да звучи, но както е казал генерал Александър Суворов: „повече пот в учението, по-малко кръв в боя". Считам, че са нужни повече практически занимания и отиграване на различни постановки. Тези неща са важни защото понякога се налага полицаят да реагира за секунди. Ако не е натрениран и не действа заучено, няма да е ефективен, а може и да пострада.

- Колко е времето за обучение на един полицай?

- 9 месеца е на новопостъпилите служители на МВР и за полицаите от нашата дирекция се провежда в центъра за подготовка във Варна. Това според мен, честно казано, е недостатъчен период. За толкова малко време те не могат да се научат на ред и дисциплина, за да изпълняват качествено задълженията си. В това отношение се явява и един голям проблем - липсата на военно обучение. В казармата един мъж се изгражда като характер. Такива хора, попадайки в системата на МВР са все пак подготвени. Вече обаче няма задължителна военна служба, което усложнява нещата. Миналата година аз проведох на служителите на IV РПУ една зимна практическа и стрелкова подготовка. На тези, които не бяха минали казарма им трепереха ръцете като държаха пистолета. Няма да е лошо да бъде направен полицейски колеж, както в момента има военен. Преди имаше такова средно милиционерско училище, като там момчетата се обучаваха 2 години. Според мен това трябва да е и периодът, през който новопостъпилите полицаи да преминават на стаж по районните полицейски управления, за да видят реално какво е естеството на работа. В момента за 9-месечното обучение, в последните 30 дни отиват на стаж, което за мен е само разхождане на униформите. Навсякъде по света наблягат много сериозно на практическите занимания, в реална обстановка.

- Полезно ли е полицаите да са денонощно въоръжени?

- Считам, че да. Има наредба, в която е посочено, че полицаите имат право да съхраняват своето оръжие в специални каси в дома си, през времето между смените им. Това е добре защото може да им се наложи да бъдат извикани от дома си извънредно посред нощ и тогава трябва да не губят време. Освен това, за начало на работното време, се счита тръгването от дома. Представете си, че по пътя стане тежко престъпление и полицаят няма пистолет?

- Разполагат ли патрулните екипи с достатъчно ресурси? Има ли недостиг на автомобили и гориво за тях?

- Автомобилите на варненската полиция са достатъчно. С горивото има проблеми и то винаги е било кът. Истина е, че повечето полицаи даже си купуват сами някои от консумативите. Всеки е нясно, че бюджетът за тази година е с около 100 млн. лв. по-малко. Освен това „Гражданска защита" и телефон „112" вече са към системата на МВР, което съвсем утежнява ситуацията. Във всички случаи ще има недостиг на средства и консумативи

- А как смятате в рамките на този бюджет да успеете да си вършите работата?

- В това е майсторлъка, както се казва. На първо място трябва да има осигурено гориво за патрулните коли. Както обичам да казвам, солта на полицията е „Криминална полиция", лицето обаче е „Охранителната полиция". Без униформените, които са 90% от полицейския състав, нищо не става. От това какво е състоянието на колите и как изглеждат самите униформени, се изгражда и имиджа на полицията. Пътния полицай, когато спре някого на пътя, трябва да има авторитет. Имало е случаи преди години, когато колеги са ми показвали вързания си с тел под на патрулката. Обясниха ми, че ги е срам да спират автомобили и да санкционират водачите им за технически неизправности.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: