Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ очакват дълга и интензивна война в Украйна
Автор: Иван Христов 11:09 / 16.09.2022Коментари (0)651
©
Въпреки впечатляващите успехи на украинските сили във войната срещу Русия, администрацията на Байдън очаква месеци на интензивни битки с победи и загуби за всяка страна, потвърждавайки изразяваните многократно очаквания на САЩ за отворена кампания без изгледи за край с преговори, пише Washington Post.

Изненадващият успех на украинските сили в окупираните от руснаците райони на страната, предизвика еуфория сред украинците, изтощени от месеци битки. Това също така подхрани надеждите сред много от чуждестранните поддръжници на Киев, че неговата оскъдна армия може да успее да изгони по-голямата, по-добре въоръжени сила на Русия.

Длъжностни лица в Киев съобщиха, че въоръжените сили (ВСУ) са си върнали около 3000 квадратни километра в регионите Херсон и Харков. Междувременно руското министерство на отбраната определи безразборното изтегляне на своите сили като тактическо "прегрупиране“.

Официални представители на САЩ, които се занимават със следенето на военните действия, обаче, посочват, че украинските войски са се представили по-добре в нападателни операции, отколкото дори техните американски поддръжници са очаквали, но тези сили ще се сблъскат с период на интензивни битки в навечерието на зимата като част от това, което те очакват да бъдат "нелинейна“ траектория за войната.

Високопоставен служител на Държавния департамент, който като други служители говори при условие за анонимност, заяви, че докато украинските сили са доказали, че могат да обърнат напредъка, постигнат от руските сили след инвазията на 24 февруари, Русия запазва мощна сила.

"Те имат значително оборудване и оръжия и боеприпаси, разположени в окупираните територии, да не говорим за това, което имат в Русия“, констатира служителят. "И така, далеч не е приключило, въпреки инерцията.“

Тези очаквания са в основата на стратегията на САЩ за опити за задържане на международната подкрепа и постепенно разширяване на американската военна помощ без незабавно въвеждане на по-тежки оръжия, което може да предизвика по-широка война.

След неуспехите си през почивните дни около Херсон, пише WPost, Русия е ударила електрически централи и друга инфраструктура, илюстрирайки готовността си да нанесе удари по цивилни цели в опит да отслаби решимостта на Украйна.

Американски служители очакват интензивни битки до края на есента, тъй като и двете страни се опитват да се поставят във възможно най-добрата позиция, преди настъпването на зимата да затрудни транспорта и битката.

Руските сили все още контролират огромни части от Украйна – включително градовете Херсон, Мелитопол, Мариупол и Крим – и американските служители очакват, че Путин може да използва най-студените месеци, за да преоборудва изтощената си, деморализирана армия, преди да започне подновена кампания през пролетта.

Представители на Пентагона посочват, че търсят начини да помогнат на развиващите се отбранителни нужди на Украйна, като се съсредоточават върху области като противовъздушна отбрана, разузнаване и авиация. Досега общата помощ на САЩ за сигурността на Украйна възлиза на около 15 милиарда долара след инвазията на Русия.

Въпреки продължаващите призиви на Украйна за нова, по-усъвършенствана военна техника, официалните лица на САЩ не планират незабавно да разширят гамата от оръжия, които предоставят, което включва ракетни системи за залпов огън (РСЗО), оборудвани с управляеми ракетни системи със среден клас. Досега служителите не разрешават системи с много по-голям обхват, включително армейските тактически ракетни системи.

Руското външно министерство илюстрира залога на подобни решения в четвъртък, когато предупреди, че доставката на ракети с по-голям обсег на Украйна ще пресече червената линия за Русия и ще направи нациите, които им ги предоставят, "страна в конфликта“, затвърждавайки по-ранните предложения, че Русия може да удари държави-членки на НАТО, ако разрешат доставки на по-мощни оръжия.

Неуспехът на Русия в Харков предизвика спекулации за това дали Путин ще бъде принуден да прибегне до обща мобилизация, за да възстанови войските – възможност, която Кремъл засега отхвърля – или дори да използва ядрено оръжие, докато Русия се опитва да компенсира поражението си.

Самуел Чарап, експерт по Русия в Rand Corp., казва, че успехът на контранастъплението оформя динамиката около конфликта, отчасти като илюстрира способността на Украйна да провежда успешно пълни настъпателни операции.

"Нямахме доказателства за това преди“, отбелязва Чарап. "Самият този факт вероятно ще ги демотивира да търсят компромис, защото смятат, че могат да направят повече от това“.

Към днешна дата стратегията на САЩ се основава отчасти на това, което американските служители смятат за невъзможност за всякакви преговори за спиране на боевете. Поредица от опити за започване  на разговори по същество в началото на сраженията пропаднаха, тъй като всяка страна възприе по-твърда линия.

"В момента украинците нямат жизнеспособна карта, от която да преговарят. Двадесет процента от територията им е изчезнала; около 30 процента от техния индустриален и селскостопански потенциал е изчезнал“, заяви миналата седмица високопоставен служител на Държавния департамент. "Ето защо ние подкрепяме това контранастъпление“.

Американски служители очакват, че ще бъде трудно за Зеленски да договори споразумение, дори и да иска да го направи заради втвърденото общественото мнение срещу възможни отстъпки спрямо военните цели на Москва. Освен това, според официални лица, Русия остава ненадежден партньор в преговорите и военните цели на Путин са се променяли многократно с развитието на тактическата ситуация.

Целта на САЩ остава да помогнат на Украйна да постигне напредък на бойното поле, който ще засили нейната преговорна позиция, ако евентуални преговори с Русия се случат.

Настоящият момент привлича вниманието към несъответствието, което стои в основата на американската стратегия за войната, обяснява изданието, тъй като официалните лица канализират масивна военна подкрепа за Украйна, подхранвайки война с глобални последици, докато нямат никаква представа за това кога и как Киев може да сключи сделка, за да я прекрати.

Президентът Байдън обеща да подкрепи Украйна в утвърждаването на нейната независимост и суверенитет, обещавайки в публикация тази пролет да го направи, без да оказва натиск върху Киев да прави териториални отстъпки. Той обаче не подкрепи изрично целта за възстановяване на всички територии, окупирани от Русия, включително областите, отнети или оспорвани от 2014 г.

Първият високопоставен служител на Държавния департамент казва, че друга ключова част от плана на администрацията на Байдън за насочване на конфликта към уреждане са нейните усилия да отслаби икономическото и технологичното предимство на Русия чрез санкции и други средства.

"Но да казваме на суверенна страна как изглежда успехът за нея или как изглежда договореното решение, това просто не е мястото, където искаме да бъдем“, казва служителят.

Досега официалните лица на САЩ изглежда са спазвали това обещание, като са възприели подход на бездействие, който бележи рязък контраст с действията на САЩ на места, където служителите понякога са възприемали много по-широк подход в отношенията си с чуждестранни лидери, подкрепяни от помощта на САЩ.

"Както поради политически, така и поради стратегически причини, те не се интересуват от чертането на линии на картата и мисля, че са абсолютно оправдани в това си нежелание“, заяви тази седмица Даниел Фрид, ветеран дипломат, който е служил като посланик на САЩ в Полша.

Байдън ще се опита да засили международната подкрепа за отбраната на Украйна в ООН следващата седмица, използвайки годишните срещи на Общото събрание като шанс за изглаждане на търканията, причинени от глобалната инфлация и продоволствената несигурност, свързани с войната. По-специално решимостта на европейските нации, които са сред най-големите поддръжници на Украйна, ще бъде подложена на изпитание тази зима от високите цени на енергията.

Но експерти, включително Александър Вършбоу, който е бил посланик на САЩ в Русия и заместник-генерален секретар на НАТО, казват, че напрежението може в крайна сметка да достигне своя връх, например ако Украйна е изправена пред избор между това да се задоволи с територията, която е контролирала преди 24 февруари, или да се реши на по-дълъг конфликт с цел възвръщане на всички области под руски контрол от 2014 г.

"Украинците в момента са категорични, че ще кажат, че няма да отстъпят и един сантиметър, но в един момент ще са необходими трудни решения“, каза Вършбоу в четвъртък. В момента обаче "администрацията не иска да заема позиция“.

По думите на Фрид, администрацията на Байдън е била права да подходи предпазливо към предстоящите месеци, но той посочва, че Украйна е различна от другите скорошни конфликти на САЩ.

"Бяхме толкова травматизирани от неуспехите си в Афганистан и отчасти в Ирак. Това е ситуация, в която действителният успех е възможен – не е неизбежен – и това не е толкова трудно“, казва Фрид. "Да се възползваме от тази възможност е в наш национален интерес“.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: