Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Млад княз с българска кръв от САЩ е 173-ти в реда за британската корона
Автор: Екип Varna24.bg 19:18 / 16.09.2022Коментари (0)1297
©
Млад княз с българска кръв, който е бейзболист в САЩ и е правнук на Цар Освободител и на цар Борис III, би бил възможен наследник на британската корона. Това се случва след смъртта на кралица Елизабет II. На трона засега се очаква да седне принц Чарлз, който вече е крал Чарлз III. Според линията на наследяване обаче, при неговата кончина има много други евентуални крале. Сред тях е и княз с български произход.

Княз Никола Александър фон Лайнинген, който единствен от рода Сакскобургготски има българска кръв и е едновременно потомък на българските и руските царе, както и на италианските и английските крале, е 173-ти поред в линията на наследяване на британската корона, пише "168 часа".

Мястото не е постоянно, защото когато се роди наследник, Никола изпада надолу, а когато почине аристократ, се изкачва в стълбицата.

И макар цифрата 173 да изглежда космически далече зад принцовете Чарлз, Уилям и Джордж, все пак e единственият мъж с българска кръв в престижната йерархична редица.

Освен че присъства в списъка за наследяване на британския трон, прави впечатление, че князът е свързан и с Русия.

Никола Александър носи имената на прочутите си прадядовци от Русия – Александър II – Цар Освободител, и Николай Втори.

Баща му – 60-годишният Карл Борис фон Лайнинген, е първороден син на княгиня Мария Луиза от първия й брак с Карл Владимир Ернст Хайнрих цу Лайнинген.

С брат си Херман имали съвсем обикновено детство в Торонто през 60-те години. Докарвали си джобни, като гледали малки деца.

Лятото прекарвали в Португалия при баба си царица Йоана

която наричали Нона. Играели на плажа, а гувернантките им бъбрели къде са ходили чичо Симеон и леля Маргарита, чичо Влади – великият княз Владимир, и чичо Бепо – италианският крал Умберто.

"Не знаех историята на семейството си, докато не станах тийнейджър“, казва Херман Лайнинген. Никой от приятелите ми не знае какъв потомък съм. Казваха ми, че съм се родил 50-и в реда за наследяване на британската корона, но това не значеше нищо за мен“, казва Херман.

Заради руската и българската си жилка и той, и по-големият му брат са

кръстени в православната вяра

Това съвпада и с изискванията на Търновската конституция, така че ако се наложи, да не съществуват религиозни пречки пред възкачването му на трона.

Неслучайно първородният син на Мария Луиза носи името на дядо си Борис III. Разбира се, той би бил претендент за българската корона, ако Симеон ІІ нямаше деца. Карл Борис е роден 2 г. преди най-големия син на Сакскобургготски Кардам, който почина след 7-годишна кома през 2015 г.

Как семейството му се изтегля зад Океана

С големи усилия инж. Манов изтегля зад Океана и дъщеря си Милена, родена на 22 август 1962 г. в София. Тя завършва бакалавърска степен в университета "Корнел“ в град Итака, щата Ню Йорк, през 1984 г.

За хобитата й не се знае много. Единствено, че е била любителка на котки и е спасявала попаднали в беда животинчета.

Българката сбъдва мечтата на всяко младо момиче – да стане кралица на красотата и да се омъжи за принц. Тя печели конкурса за титлата "Мис Ню Джърси“, а навръх Свети Валентин през 1987 г. е сватбата й с Карл Борис Лайнинген. Милена приема фамилията му в години, в които България все още е зад желязната завеса.

Венчавката е в православна църква, защото младоженецът е потомък на цар Борис III като син на Мария Луиза.

Карл Борис е праправнук и на английската кралица Виктория, която е била омъжена за принц Алберт Сакс-Кобург-Гота, чиито роднини са Симеон и Мария Луиза.

Синът на Мария Луиза е завършил военната академия "Вали Фордж“ в САЩ, където е учил и вуйчо му Симеон Сакскобургготски. Карл Борис работи в архитектурната фирма "Маса Монталто архитектс". Хобито му обаче е екстремно – той е запален по мощните и красиви мотори, въпреки че наближава 60 г. Участва дори в маратонски бягания с втората си жена Черил, за която се оженил 5 г. след развода с българката Милена и която му е родила син Карл Хенрих и дъщеря Юлиана Елисавета.

Внукът на Мария Луиза дори е бил капитан на отбора на университета "Сакред харт“ през 2014 г. Тогава той учи атлетика в спортния вуз.



Още по темата: общо новини по темата: 146
31.01.2024 »
08.09.2023 »
04.09.2023 »
30.05.2023 »
26.05.2023 »
02.05.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: