Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще бъде ли задействан член 5 от договора на НАТО?
Автор: Екип Varna24.bg 20:26 / 17.11.2022Коментари (0)559
©
НАТО е изправена пред някои трудни решения, след като Полша заяви, че смъртоносен взрив близо до границата ѝ с Украйна е бил причинен от произведена в Русия ракета. Те ще зависят критично дали това е било инцидент.

73-годишният военен алианс ще проведе спешна среща на своите посланици в сряда, за да обсъди последните събития, след като полски официални лица казаха, че руска ракета е паднала върху село на около 6 километра от границата, убивайки двама души.

Вариантите варират от очакваното - официално обсъждане със съюзниците, до нещо, което никой дори не предполага - позоваване на член 5, което е правено само веднъж - след терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 г., коментира Bloomberg TV Bulgaria.

Какво представлява член 4?

Съгласно член 4 членовете на НАТО могат да повдигат всеки проблем, свързан с териториалната цялост, политическата независимост или националната сигурност, който да бъде обсъден между представители на държавите-членки, преди да предприеме каквото и да е действие.

Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс каза пред Bloomberg TV, че страната му ще подкрепи Полша в тази стъпка, добавяйки, че алиансът трябва да проведе сериозна дискусия относно своите системи за противовъздушна отбрана. Наистина изглежда натам се е насочила Полша.

След като член 4 бъде задействан и въпросът бъде обсъден между съюзниците, това може потенциално да доведе до съвместно решение или действие от името на НАТО. Тази стъпка се е случвала няколко пъти в историята на алианса, най-често произтичаща от искания, отправени от Турция. През 2012 г. НАТО удовлетвори искането на Турция за разполагане на ракети Patriot след срещи със съюзниците по член 4 за обсъждане на сирийската военна дейност на нейната граница. Последният път, когато член 4 беше използван беше през февруари от група източни държави-членки, след като Русия нахлу в Украйна.

Какво представлява член 5?

Член 5 е крайъгълният камък на алианса и закрепва принципа на НАТО за колективна отбрана - че атака срещу един член е атака срещу всички. Той трябва да бъде повдигнат от държава-членка, която твърди, че е под пряка атака, оценка, която след това трябва да бъде единодушно одобрена от всички съюзници, за да се позове на член 5.

Веднъж официално обявен, всички членове помагат на атакувания съюзник, включително с въоръжени сили.

От създаването си след Втората световна война този инструмент за последна мярка е използван само веднъж: преди 21 години, когато НАТО излезе с изявление, че САЩ ще имат подкрепата на съюзниците от НАТО, ако предприемат военни действия срещу онези, които смятат за отговорни за атаките срещу Световния търговски център и Пентагона.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: