Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бургас се гордее с тези хора!
Автор: Иван Сотиров 10:44 / 06.12.2022Коментари (0)995
Навръх Никулден Бургас има нов почетен гражданин. Това е композиторът, педагог и диригент Милена Добрева. Тя бе отличена по време на тържествената сесия на местния парламент, предаде репортер на Burgas24.bg.

"С вълнение приемам тази висока чест и това високо признание. Безкрайно благодаря. Това, което правя е не с мисъл за награда, а с мисълта да работя за любимия Бургас, да работя за моята любима музика с такива прекрасни талантливи младежи и деца, родени в Бургас. Това е висока чест и признание и голяма отговорност", каза при награждаването Добрева.

Още няколко заслужили бургазлии получиха днес награди на тържественото никулденско заседание на ОбС-Бургас.  С отличието "Ключът от Кулата“ бяха удостоени Ваньо Вълчев, Иван Бахчеванов,  Симеон Димитров и Янчо Проданов. С почетен плакет на Община Бургас бяха удостоени  Радостин Дамасков и Стойчо Кьосев. А почетна значка на Община Бургас получи Димитър Кандилов.

Милена Добрева е родена в Бургас. Учи поп и джаз пеене, а също музикални медийни технологии и тонрежисура. Завършва Майсторския клас за хорови диригенти в Германия с ръководител Маестро Фрийдер Берниус. Добрева създава и ръководи две емблематични за Бургас вокални формации - "Морски песъчинки“ и Вокален ансамбъл "Фортисимо“. С тях печели призови места в национални и международни музикални конкурси и фестивали. Безброй са златните медали и гран при победи на "Фортисимо“ от цял свят. Те станаха и двукратни световни шампиони в категории "Вокални ансамбли и камерни хорове“ и "Фолклор и акапела“ на Световните хорови игри в Антверпен – Белгия.

Другият голям успешен проект на Милена Добрева е детската Вокална формация "Морски песъчинки". Тя впечатлява с богатия си и разнообразен репертоар в различни стилове – обработен български фолклор, поп и рок музика, детска забавна музика, акапелни изпълнения в различни жанрове. Има издадени четири албума. Носител е също на многобройни призови места в национални и международни конкурси и фестивали.

Милена Добрева извършва звукозапис, обработка и мастер на многобройни албуми на фолклорни състави, госпъл формации, както и на индивидуални, разнообразни по жанр изпълнители. Композитор и аранжор на популярни и детски песни – наградени на многобройни национални конкурси.

Талантливата бургазлийка е носител на първа награда на конкурса "Учител на годината" на Република България 2008 г., престижната награда "Бург на годината – 2018“, както и Награда за диригентско майсторство.

Ваньо Вълчев е поет, писател, театрал, кино и телевизионен режисьор, журналист.  Съосновател и председател на Дружество "Български писател" в Бургас. Той е сред учредителите на сдружението "Бургаска писателска общност“. Ваньо Вълчев е известен като най-безмилостен сатирик и най-нежен лирик. Поетичното му вдъхновение създава едни от най-пламенните песни в българската популярна музика – "Телефонна любов", "Огън от любов", "А дали е така“ и много други. Автор и редактор на над 20 книги с лирика, сатира, разкази, детски стихотворения. Точно преди 20 години Ваньо Вълчев става почетен гражданин на Бургас, а тази година получава "Ключът от кулата“ за приноса му към развитието на българската култура и по повод неговата 85-годишнина.

Иван Бахчеванов е художник, живописец, създател на уникалната художествена картинна галерия в старото училище в Созопол. Работи в областта на живописта и монументалното изкуство. Почти 40 години е член на Съюза на българските художници. През цялата си творческа кариера участва в национални, групови и самостоятелни изложби, както и в представителни национални изложби в чужбина. Иван Бахчеванов участва в множество благотворителни изяви и прави много дарения на свои творби. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, както и на галерии по света.

Иван Бахчеванов получава "Ключът от кулата“ за приноса му към развитието на българската култура и по повод неговия 70-годишен юбилей.

Симеон Димитров е мислител, интелектуалец, духовен дар, артистична личност с неповторима индивидуалност, знаменит педагог – това са малка част от определенията, с които културен Бургас се обръща към драматурга, режисьор и поет Симеон Димитров. Почетният бургазлия отбелязва две златни годишнини в началото на 2022-ра (5 десетилетия творчески път и 80-годишен юбилей), а десетките му успешно реализирани възпитаници по цял свят са най-голямото наследство за щедрите му уроци.

Симеон Димитров работи като режисьор в едни от най-престижните театри у нас. Негови спектакли са награждавани с национални награди за режисура, сценография и актьорско майсторство. Носител е на награда на Съюза на артистите в България и на множество награди за режисура, автор е на поезия и драматургия.

Симеон Димитров ще бъде удостоен с "Ключът от кулата“ за приноса му към развитието на българската култура и по повод неговия 80-годишен юбилей.

Янчо Проданов е  бургаски земеделец и зърнопроизводител, също ще получи престижното отличие "Ключът от Кулата“. Това става в отговор на благородния жест за безвъзмездно предоставяне на собствен имот – сградата на бившата земеделска кооперация в кв. "Горно Езерово“, за нуждите на филиала на детска градина "Синчец“, както и за съдействие за намиране на най-подходящия терен за изграждането на новия просторен дом на детското заведение, което вече може да приеме всички деца от квартала. Подобни благотворителни инициативи остават завинаги в историята на всеки град. Г-н Проданов помагаше с дарителски жестове през цялото време на строителството на новата сграда и продължава да помага на ДГ "Синчец“ – кв. "Горно Езерово“.

Радостин Дамасков е представител на съвременната българска живопис, малка пластика и монументална скулптура. Дамасков е създал три емблематични творби за Бургас: "Нулевият километър“ - Пъпът на Бургас – произведение, поставено в средата на централната градска част през 2011 г.

Друго емблематично за Бургас произведение на Дамасков е паметникът на Петя Дубарова в Морската градина, изработен след спечелен конкурс.Най-новата голяма творба на Радостин Дамасков е светският паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията, който беше открит през септември тази година. С него бургаската общественост отдава почит към личността и делото на най-големия благодетел на града.

Радостин Дамасков получава ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ на Община Бургас за приноса му към развитието на българската култура и сътворяването на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията.

Стойчо Кьосев е създател на философския клуб "Сократ". Той стартира през 1984 година с ученици от Техникума по индустриална химия. Клубът бързо набира популярност и на следващата година сбирките започват да посещават и ученици от Английската, Немската и Руската гимназия.

След създаването на Бургаски свободен университет, клуб "Сократ“ провежда там две студентски философски конференции със значително международно присъствие – най-вече от Норвегия, но също така от Португалия, Великобритания, Чили. От Клуба произлиза десет доктори на науките, десет професори и доценти от различни университети в България и чужбина.

През настоящата 2022 година бивши участници в Клуба и изявени философи, свързани с Бургас, стартират инициатива, наречена “Философите на Бургас", чиято цел е да озвучи присъствието на хуманитарното знание в пъстрата палитра на артистичност, художественост и свободомислие, така характерни за Бургас.

Стойчо Кьосев получава ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ на Община Бургас за дългогодишната му преподавателска дейност и създаването на философския клуб "Сократ“.

 С почетна значка на Община Бургас бе удостоен Димитър Кандилов. В първите дни на октомври тази година, на варненския плаж се случва инцидент, който за малко да завърши трагично, ако не е била бързата реакция на двама 19-годишни младежи, единият от които бургазлия. Около полунощ, разхождайки се край брега на морето, те забелязват жена, която изведнъж се хвърля в морето. Младежите предприемат всичко необходимо, за да организират спасяването ѝ и заедно успяват да извадят изпадналата в безсъзнание удавница на брега, където ѝ оказват първа помощ. Те са Станислав Иванов от Поморие и Димитър Кандилов от Бургас. Тяхната бърза и навременна намеса довежда до спасяването на човешки живот.




Още по темата: общо новини по темата: 250
25.12.2023 »
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
21.09.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: