Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
След празничните трапези: Ето ви една бърза диета за детокс
Автор: Екип Varna24.bg 10:06 / 02.01.2023Коментари (0)1413
©
След обилните празнични трапези, довели мнозина до преяждане и препиване, е време да помислим за детокс на организма и как едновременно с това да свалим натрупаните излишни килограми. Диетата, която ви предлагаме, е лесна, бърза и с много вариации, така че всеки може да избере плодовете и зеленчуците, които най-много му харесват. Нещо повече - можете да избирате различен плод или зеленчук за всеки от седемте дни, в които ще се обречете на детоксикиращата диета, пише "Телеграф".

Процедури

В тази разтоварваща седмица е добре да подберете и подходящи процедури, които ще подпомогнат допълнително изхвърлянето на токсините и мазнините от организма. Подходящи за целта са гореща парна баня или сауна, джогинг или каланетика. Трябват ви 15 минути на ден, които да отделите за физическо натоварване и резултатът ще е умножен поне по две. Третото условие е да пиете по 1,5-2 литра вода всеки ден освен фрешовете. Принципът на детокс диетата е в определен период от време в организма да не влиза преработена или сготвена храна, нито химия. Този метод залага на суровоядството и е доказан ефективен начин за детоксикация на организма. Ако успеете да издържите само една седмица на сурова храна, със сигурност ще изхвърлите токсините, ще се избавите от поне 5 излишни килограма, качени през празниците, и ще се почувствате подмладени. Освен че топи паласки и корем, детокс диетата подобрява здравето и повишава имунитета, зарежда с енергия, усилва паметта. Подобрява много храносмилането и повишава метаболизма за дълго време напред, дори и след спирането на диетата.

Промиване 

Много е важно, преди да стартирате детокса, да пречистите дебелото черво, за да избегнете неприятните странични ефекти като запек, подуване на корема, гадене или мигрена. За щастие тези неприятни симптоми се срещат много рядко, но превантивните мерки не са излишни. Освен това промиването на дебелото черво допълнително подпомага детоксикацията.

За успешната детоксикация организмът се нуждае от алкализиращи минерали като магнезий, калций, калий, силиций, натрий, които обикновено са дефицитни при повечето хора. Причината е, че по празниците сме прекалили с алкохол и киселинно образуващите храни. Затова е добре да наблегнем именно на храни, които съдържат точно тези минерали. Най-добрият източник на магнезий, калций, калий, силиций и натрий са зелените сокове и е задължително те да присъстват в диетичното меню. Заедно с тях консумирайте и сурови супи като таратор, а също и всякакви зелени салати като маруля, айсберг, авокадо, водорасли, кълнове, ряпа и други подобни. Може да включите също и чаша фреш от цитруси или вместо нея два-три портокала на ден. 

Припомняме, че диетата не е строга, затова всеки сам може да избере дали да консумира само сокове и блендирани храни или да похапва свежи сурови плодове. Два килограма плодове или зеленчуци на ден са достатъчни. Количеството трябва да е разпределено на няколко приема през деня, а вечерта да завършите с голяма зеленчукова салата, чиято цел е да ви засити.

Плод 

Един от най-ефикасните начини за детоксикация е чрез консумация на един вид плод през целия ден, като продължителността може да бъде от 1 до 3 дни. Това е чудесен метод за изхвърляне на токсините и за отслабване. Детоксът с киви, тиква или ябълки е особено подходящ за този период на годината. Чудесна работа вършат и морковите. Каквото и да изберете, бъдете уверени, че доставяте на организма си истинска суперхрана, богата на витамините А, В, С, К, на минералите калций, калий, магнезий, фосфор, желязо, селен, фолиева киселина и ензими. Редовната консумация на плодове и зеленчуци сваля кръвното налягане, холестерола, помага при констипация, бъбречни заболявания, умора и дори помага в борбата със зимните депресии. Като допълнителен бонус, който никак не е за пренебрегване, диетата има антиканцерогенен и антиейджинг ефект.

Подготовка за детокса:

• 3-4 дни преди да започнете пречистващата диета е добре да започнете постепенно да подготвяте организма, за да се избегне стресът. Затова започнете постепенно и по малко да хапвате леки сурови растителни храни

. 1-2 дни преди диетата е добре да пречистите дебелото черво

• вечерта, преди да започнете диетата, изпийте 1 чаша чай сена, който има разхлабващо действие и който ще подпомогне пречистващия процес

• по време на детокса забравете тотално за кафето, а го заменете със зелен чай или друг билков чай

• през целия ден не консумирайте нищо друго освен избраните плодове или зеленчуци на няколко приема – до 2 кг на ден

• яжте плодовете и зеленчуците сурови, пасирани или под форма на фрешове. Оптимален вариант е да разделите двата килограма наполовина - 1 кг изяжте на три приема, а втория направете на фрешове и също разпределете на порции

• освен соковете не забравяйте да пиете достатъчно филтрирана или изворна вода.



Още по темата: общо новини по темата: 250
25.12.2023 »
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
21.09.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: