Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (3)
Петър Белберов след дебюта в профибокса: Надявам се на поне 5 мача тази година
Автор: Екип Varna24.bg 16:35 / 22.02.2023Коментари (0)504
© БФ Бокс
Боксьорът Петър Белберов, носител на купа "Странджа" и медалист от европейско първенство, след успешния дебют на професионалния ринг пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на радио "Фокус". 

Здравей, Пепи! Честито за първия успех в професионалния бокс!

Мерси много.

Ти победи опитния грузинец Рамази Гогичашвили на гала в Пилзен Чехия през уикенда, и то с нокаут във втория рунд. Разкажи на слушателите ни за срещата с боксьора, който има 54 срещи на професионално ниво преди вашия сблъсък.

Тъй като аз не съм играл доста време, повече от година, мисля че станаха година и три-четири месеца, което за един боксьор е наистина доста дълъг период, в който доста бях излязъл от боксовата си кариера и като цяло бях загубил малко фокуса на самия бокс. И трябваше малко по, така да го наречем, сработващ мач. Спряхме се конкретно на този противник – има доста мачове и професионален опит, но пък в същото време като качества и боксьор, според мен лично е посредствен. Но в никакъв случай не трябваше да бъде подценяван. Беше така добър, горе-долу, избор за противник, тъй като дългото ми отсъствие от ринга силно оказа влияние и знаех, че ще окаже влияние, колкото и спаринги да правех. Общо взето мачът премина така, както и очаквах. Беше боксьор, който си личеше, че има опит, тъй като доста умело понасяше ударите, даже успя и той на няколко пъти да ме хване. Така че в крайна сметка най-важното стана – победата. Другото, което е, аз много добре осъзнавам грешките, които направих на ринга, но по-скоро тях ги отдавам на факта, че дълго време съм отсъствал. Това със сигурност ми оказва влияние, но аз и това очаквах. Така че смятам, че е в рамките на нормалното.

В деня на сблъсъка ти навърши 33 години. Забави ли се твоя професионален дебют?

О, да, да, със сигурност много се забави, но това бяха независещи от мен обстоятелства. Просто имаше неща, които аз под никаква форма не можех да променя, а имах желание да стана професионалист много по-отдавна, но просто има неща, които не зависят само от мен. Не е само до желанието на един боксьор да стане професионалист. Много добре смазана машина е професионалният бокс и има много компоненти, от които зависи твоето развитие, не е само твоето желание. Това не е като да си пуснеш документи на трудовата борса и някой да те вземе. Просто не стават така нещата, за съжаление. Ние сме много малка държава с много малък пазар зад нас, като брой хора, съответно ние не сме особено рентабилни, говоря за нас българите на световната сцена, и пробивът на един българин е много по-труден и даже и самият старт. Това беше основната причина. Другото е, че преди професионалният бокс и олимпийският бокс се разделяха. Имам предвид имаше една граница, която не може да се премине, в случая трябва да се откажеш от едното или от другото, докато сега вече не е така. Сега вече много се промениха нещата, вече може да се играе свободно и олимпийски бокс, и професионален. Аз, особено в тежките категории, тъй като категория, която аз най-много следя, така че просто боксът вече не е същият.

Ти казваш, че се е забавил твоя професионален дебют. Дали се дължи на мениджър, на противник, въобще на компания, която да застане зад теб?

Да, точно така. Забавянето е заради намирането на подходящ мениджър и на ресурс зад теб, в случая зад боксьора. Просто трябва сериозен финансов ресурс и сериозно желание от страна на мениджъра, защото ти си много зависим в случая на гала вечерите, на които ще участваш, за да можеш да играеш в чужбина, за да може всичко това да ти бъде заплащано, да можеш да се подготвиш и т.н., в смисъл многокомпонентни фактори са. То не е само до желанието на един спортист, за съжаление. И неслучайно в България виждаме толкова малко успешни на високо ниво, и не само професионални боксьори, но и спортисти.

В твоя ъгъл при победата над грузинеца бяха Митьо Митев и Евгени Василев. Те каква роля играят в твоето развитие като боксьор?

На този етап Митьо Митев ме менажира, а с Евгени Василев тренирам, както и ми помага в моя ъгъл като кътмен, като тренирам допълнително и с други хора.

А къде се готвиш, тук, в България ли?

Сега за първия мач се готвя в България, да, като идеята е следващите съревнования да ходя и на лагери и в чужбина. Отпадна гала вечер в Германия, на която трябваше да замина, за да мога на лагер там да се подготвям, мисля, че беше в Дюселдорф. Трябваше да бъда в лагера на Агит Кабайел и след това да участвам в тяхната гала вечер.

Точно това щеше да ми бъде следващият въпрос. Трябваше да играеш след 2 седмици отново в Германия. А каква е причината за пропадането на двубоя?

Там вече е чисто организационно. Мисля, че даже не е организационно, мисля че е контузия на боксьора, който е в главния мач, в случая Агит Кабайел, който трябваше, доколкото знам, да играе за европейска титла в тежка категория, и мисля че се е контузил.

А знае ли се твоят противник вече?

Не, не. Тъй като няма и гала вечер, все още не се знае. Даже по-скоро е обратната подредба. По-скоро първо се търси гала вечер и след това се намира противник. В професионалния бокс е по обратния ред докато не стигнеш примерно вече до титлите. Тогава вече се променя подредбата. Да кажем световната титла е ясно, че да кажем Тайсън Фюри трябва да играе с Усик, и се търси гала вечер. Обаче преди този етап, когато е за титла, която трябва да защитаваш задължително, става обратното.

Има ли някаква яснота горе-долу кога ще те видим отново на ринга. И другото, което е, още колко мача ще имаш тази година?

Горе-долу търсим около края на март примерно, горе-долу след месец. На другия въпрос – много е относително, не мога да кажа конкретно. Надявам се да са повече мачове, ако съм жив и здрав, да направим и 5 мача, ако има възможност. Но това са много, много обстоятелства има и много неща, които са независещи от мен, както се вика, появява се контузия, аркада, не винаги успяваш да се подготвиш добре, аз все пак и работя и наистина малко е по-сложно. Имам намерението, но какво намериш имаш и каква е действителността са различни неща. Така че…

Докъде можеш да стигнеш при професионалистите?

Не мога да давам такива прогнози. Просто отидох и направих професионален мач. Оттам нататък мисля мач за мач, но нямам някакви, така да го наречем, дългосрочни виждания, тъй като боксът е тежък спорт и не мога да правя такива прогнози на този етап.

Тази година се очаква титаничният сблъсък за абсолютната световна титла в професионалния бокс между шампионите Тайсън Фюри и Олександър Усик. Кой смяташ, че ще спечели от двамата и защо?

Аз, по принцип, повече симпатизирам на Усик, тъй като съм фен на техничния бокс, на бързия бокс, и изключително много му симпатизирам на начина на игра, на боксовия интелект, на психиката, на тази уравновесеност и т.н., и ще се радвам, ако той спечели. Но смятам, че ще има проблеми с Тасън Фюри, сериозни, и честно казано не бих могъл да дам прогноза кой би победил, тъй като смятам, че двамата са много неподражаеми боксьори и ще им е много трудно да го изиграят този мач като цяло и да се подготвят за него, тъй като даже от гледна точка на намиране на спаринг партньори би било почти невъзможно да намериш такива като тях. Нито можеш да намериш човек, който играе като Усик, нито толкова огромен мъж, който да се движи така, да прави такива понякога странни, неадекватни движения като Тайсън Фюри, и бързи. На мен лично би ми бил наистина интересен мач, много непредвидим. Повече харесвам Усик, бих искал той да победи, но може би давам една идея малко повече на Тайсън Фюри заради това, че той си има страхотна боксова интелигентност и умее да играе мръсно и знае как да го прави, така че да мачка и да налага противниците си, да налага своя стил на игра, което е много хитро. Така че може би една идея повече бих дал за Фюри, но много е непредвидим мачът, 50:50 е.

Добре. Да се върнем към теб. Извън бокса се занимаваш с информационни технологии и поне се занимаваше преди. Сега продължаваш ли с това и как комбинираш бокса с IT?

Всъщност, да. На този етап това ми е професионалното направление, тъй като това работя. Програмист съм в една софтуерна компания. Общо взето на този етап ги съвместявам нещата, като това е и причината, поради която не си поставям някакви сериозни дългосрочни цели, защото не знам какво ще стане. На този етап просто това е действителността, че аз съм един наемен работник, програмист, който е направил един професионален мач. Радвам се, виждам, че има интерес от страна на различни медии, на хора и т.н., което разбира се ме радва, но просто това е действителността. Може би по-натам, ако нещата се развият и достатъчно благополучно, се развият и наистина потръгнат, тогава вече може да има възможност за сериозни промени и т.н. Но на този етап просто, да, това е.

Има ли шанс да те видим на игрите в Париж или гледаш само към професионалния бокс вече?

Не съм се замислил, не мога да кажа, че напълно съм затворил вратите на олимпийския бокс. Олимпиадата си е олимпиада, това е нещо наистина много престижно, но не съм мислил честно казано. Могат и нещата да се променят, така че ще видим. Няма да давам все още заявки.

Добре. И за финал има ли още нещо друго около теб, което искаш да споделиш и би било интересно да чуят нашите слушатели? Ако няма, пожелай нещо.

Няма нещо, което мога да споделя допълнително. Пожелавам на вас и на вашите слушатели много здраве, много успехи и борбата да не спира.

Благодаря ти много за това интервю.

И аз много благодаря.

Георги КУСИТАСЕВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Олимпийският шампион дели Григор Димитров от връщане в Топ 10
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: