Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Много добра новина за един старчески дом във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 24.04.2023Коментари (0)3013
©
Основен ремонт на Дома за стари хора "Гергана" подготвя Община Варна. За финансиране на строителните дейности и доставката на оборудване и обзавеждане местната администрация ще разчита на безвъзмездна помощ от Механизма за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно на днешното заседание на ПК "Социални дейности и жилищна политика", на което съветниците дадоха зелена светлина за кандидатстване, научи Varna24.bg.

Дом "Гергана" е един от 82-та старчески дома в страната, които ще бъдат реконструирани, за да осигурят по-качествени грижи и по-добри условия за живот на възрастните хора. Бюджетът на мярката е 189,8 млн. лв. От тях 161,5 млн. лв. са осигурени по Механизма за възстановяване и устойчивост, а 28,2 млн. лв. са национално съфинансиране. Минималният размер на безвъзмездно финансиране за един проект е 50 000 лв. Максималният не е определен, но следва да бъде съобразен с необходимостта от ремонт, оборудване и капацитет на сградния фонд на съответния дом. Проектните дейности могат да се предоставят до 24 месеца и трябва да приключат до 31 декември 2025 г., стана ясно на заседанието.

По проектите ще бъдат подкрепени всякакви строителни дейности, включително ново строителство – изграждане, както и пристрояване, реконструиране и преструктуриране на пространства. Предвидени са също дейности за подобряване достъпа за хора с увреждания, както и мерки за енергийна ефективност. Допустимо е и инсталиране върху сградата или близост до нея на фотоволтаична инсталация с мощност 30kW. Съобразно обема на сградата е възможно да се монтира инсталация с по-висока мощност с оглед обезпечаването на собствените нужди от енергопотребление.

Съветниците дадоха също съгласието си 225 души да получат еднократни социални помощи, осигурени от общинския бюджет. Гласуваните средства са в размер на общо 55 550 лв., като сумите варират между 200 и 400 лева. Те се дават за покриване на инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности. Молбите на 8 души бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на изискванията за отпускане на финансовата помощ.

На днешното заседание беше одобрено и предложение на кмета Иван Портних за планирането в община Варна на социалните услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Нойзи е арестуван, шофирал е много пиян
Денят като гозба
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: