Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Министър Цветков представи мерките за борба със сивата икономика в автомобилните превози
Автор: Екип Varna24.bg 15:02 / 29.06.2010Коментари (0)1226
© Varna24.bg
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков представи днес във Варна мерките за борба със сивата икономика в автомобилните превози. Това стана по време на националната кръгла маса на тема "Незаконните превози - риск за живота, бич за хазната", организиран от Варненския съюз на превозвачите, предаде репортер на Varna24.bg.

По време на форума министър Александър Цветков заяви, че първостепенна задача за него и неговия екип е справянето със сивата икономика в автомобилния сектор. На всички е известно какви сериозни щети нанася тя на редовните превозвачи и фирми. Знаем, че за да се справим с тази нелека задача трябва да спрем корупционните практики и да променим подхода при извършването на контрола. С подкрепата на браншовите организации ще успеем да създадем необходимата конкурентна бизнес среда, за да може да се развива лоялна и почтена превозваческа дейност, каза още Александър Цветков.

Пред присъстващите представители на браншови организации, министърът представи най-важните мерки, предприети от новото ръководство на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - промяната на структурата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", създаването на антикорупционно звено, въвеждането на видеонаблюдение на работата на инспекторите на пътя, засилването на проверките на пътя и в предприятията, както и значителното подобряване на съвместната работа с МВР, НАП, Прокуратура, общини и др. Тези мерки доведоха до значително нарастване на събраните средства от глоби - над 2 милиона лева само от санкции на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация. Същевременно за първи път бяха проверени и всички училищни автобуси, като това няма да бъде еднократен акт, а ще се превърне в практика, заяви още министър Александър Цветков.

За справянето със сивата икономика и нелоялната конкуренция в областта на автомобилните превози, освен подобряването на успеваемостта на контролните органи, са необходими и сериозни законови промени. Поради тази причина са подготвени промени в Закона за автомобилните превози, каза министър Цветков.

 

Част от предлаганите законови промени са:
• Засилване на наказанията за извършени нарушения. При установяване на извършване на обществен превоз на пътници или товари без лиценз автомобилът да се спира от движение за срок от 6 месеца, а при второ нарушение в рамките на една година наказанието е 12 месеца, като се сваля предната табела с регистрационен номер, отнемат се документа за регистрация и книжката в зависимост от нарушението. Предвиждат се твърдо установени глоби или имуществени санкции, а не както досега с минимален и максимален размер, с което отпада възможността за субективна преценка от страна на наказващия орган и налагане на различни наказания за едно и също нарушение.
• Предлагат се и промени, свързани с републиканската транспортна схема. Това се налага поради факта, че има несъответствие между реалната потребност от пътувания в настоящия момент и наличния брой курсове по съответните направления. Към настоящия момент съществуват над 2 700 разписания по републиканската транспортна схема, което създава условия за нелоялна конкуренция, като се влошава транспортното обслужване и възникват рискове за безопасността на движението по пътищата.
• Изрично се въвежда, като основание за отнемане на лиценз неспазването на срока за представяне на доказателства за финансова стабилност.
• Предвижда се специализирани и случайни превози на деца и/или ученици да се извършват от водачи, чиято възраст е не по-малка от 25 години и не по-голяма от 60 години. По този начин се гарантира наличие на житейска зрялост, възможност за адекватни реакции при всяка ситуация на пътя, както и професионален опит на водачите. Специализирани и случайни превози на деца и/или ученици ще се извършват с автобуси, на които не са изтекли повече от 10 години от датата на първата регистрация, с цел осигуряване на по-голяма сигурност и безопасност за децата и учениците, които се превозват с тях.
• Законопроектът предвижда общинските съвети да определят максималния размер на цените за предоставянето на таксиметрови услуги на територията на съответната община. Регулацията на цените за предоставянето на таксиметрови услуги чрез определянето на максималните им размери е оправдана с оглед защитата на икономическите интереси на потребителите и предпазването им от необосновано високи цени. Същият подход се прилага във Великобритания, Дания, Унгария, Холандия, Финландия, Ирландия, Франция, Чехия и Белгия, а в Италия, Германия и Испания се прилагат фиксирани тарифи за километър и времетраене на пътуването. В Румъния местните власти определят минималния и максималния размер на цените на таксиметровите услуги. Извършването на таксиметров превоз на пътници е услуга, която се предоставя предимно в границите на общината, в която превозвачът извършва дейността, поради което органите на местната власт най-точно биха могли да определят максималната цена за извършване на таксиметров превоз съобразно условията на територията на самата община.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: